Ga naar de inhoud
Meer wijn

Druiven van wijnboer Bas houden van Bach: meer wijn door klassieke muziek

Bas naast een speaker die bij de druiven hangt Beeld © Editie NL

Het klinkt misschien bezopen maar volgens wijnboer Bas Huisman uit Balkburg werkt het echt: hij speelt klassieke muziek voor zijn druivenplanten. De productie van de planten is, sinds hij muziek voor ze draait, verviervoudigd. "Door de trillingen van de muziek nemen ze meer vocht op."

De druiven die groeien op wijngaard De Reestlandhoeve in Balkbrug genieten in het groeiseizoen van De Vier Jaargetijden van Vivaldi of Eine Kleine Nachtmusik van Mozart. Dag en nacht klinkt er klassieke muziek tussen de planten.

Australische
Lees ook:
Australische vrouw raakt vermist en overleeft vijf dagen op wijn en lolly's

Bas Huisman is zelf ook onder de indruk van de resultaten: de wijnproductie ging de afgelopen jaren van 800 liter per jaar naar 3500 liter per jaar. "We hebben van alles geprobeerd om de planten beter te laten groeien", zegt hij tegen Editie NL. "We hebben snoeimethodes geprobeerd, en de wortels van de planten afgesneden of juist een heel jaar niet gesnoeid." Maar niets had het gewenste resultaat.

Verandering

Tot ze ergens hoorden dat planten beter zouden groeien door muziek. "We zijn er wat meer over gaan lezen en hebben het gewoon maar eens geprobeerd. En toen zagen we meteen de eerste verandering."

Zo
Bekijk ook:
Zo bepalen deskundigen wat goede olijfolie is: proeven vereist een bijzondere techniek

De cellen van de planten reageren volgens de wijnboer op de muziek. "De muziek produceert trillingen en deze trillingen vangt het blad op", legt hij uit. "De plant bestaat voor 70 procent uit water, de celstructuur wordt door de trillingen beïnvloed waardoor de plant meer water op kan slaan."

Heavy metal

Het moet wel positieve of liefdevolle muziek zijn. De planten reageren niet goed op heavy metal. "De trilling van de ene muzieksoort is anders dan die van de ander. Heavy metal heeft een lage frequentie, een andere toonsoort en dat heeft duidelijk een ander effect op de cellen."

Maar of het echt door de muziek komt dat de planten beter groeien, dat betwijfelt plantenfysioloog Sander van der Krol die verbonden is aan Wageningen University & Research.

Meer
Lees ook:
Meer klassieke muziek gestreamd tijdens coronacrisis

"Er zijn geen wetenschappelijke publicaties waaruit blijkt dat planten reageren op muziek", zegt hij tegen Editie NL. "Wel is ooit vastgesteld dat druppeltjes water die op een blad vallen trillingen veroorzaken. En die beweging kan een reactie oproepen in een plant. Bijvoorbeeld doordat er bepaalde genen worden geactiveerd. Maar dat is een veel grotere trilling ten opzichte van een muziektrilling."

Reageren op geluid

Op geluid kunnen planten volgens hem wel reageren. "Er is kort geleden nog onderzocht, en dat is wel wetenschappelijk onderbouwd, dat bladhaartjes van een plant mee kunnen bewegen met een bepaalde frequentie. Als een rups aan een blad knaagt, dan geeft dat een bepaald geluid. En die trilling kan de plant activeren om een bepaalde stof te creëren om het afweersysteem aan te wakkeren. Alleen heeft dat geluid een andere frequentie dan klassieke muziek."

Hoe het dan kan dat de productie van wijnboer Huijsman zo is toegenomen? "Het kan toeval zijn. Maar online staan wel proefjes en onderzoeken waaruit zou blijken dat planten reageren op muziek, maar die zijn dus nooit wetenschappelijk bewezen. Het werkt dan vaak zo dat mensen die zoeken naar zoiets, bevestigd krijgen wat ze willen weten."