Ga naar de inhoud
Vakantiegevoel terughalen

Vakantie in eigen tuin: verzorgingshuis zoekt kampeerspullen voor mensen met dementie

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Op vakantie met mensen die dementie hebben. Dat is het plan van verzorgingshuis Zonnehuis Bovenkerk in Amstelveen. Niet in het buitenland, wel in eigen tuin. Het doel is om bewoners zo toch nog een beetje dat vakantiegevoel van vroeger te geven. En daarvoor zijn ook nog attributen nodig.

Het idee voor een vakantie in eigen tehuis ontstond vorig jaar. "Uit het ophalen van verhalen bleek dat bewoners vakantie misten", vertelt coördinerend activiteitenbegeleider Silvia van Overloop aan Editie NL. "Ik vroeg me af: hoe kunnen we dat vakantiegevoel terughalen?"

Slimme
Lees ook:
Slimme sokken moeten mensen met dementie helpen

Echt op vakantie gaan is geen optie, besluit Van Overloop. "Voordat ik hier werkte zijn de mensen weleens op vakantie geweest, maar dat bracht sommigen onrust. Mensen met geheugenproblemen hebben moeite met oriënteren", zegt ze. "Ze willen vaak ook niet meer uit huis."

Stewardessenpakken en zandstrandje

Om het vakantiegevoel toch terug te halen, komt Van Overloop met het idee voor een vakantie in eigen achtertuin. "Om ze zo het idee te geven dat ze op de camping zitten." De vakantieweek vindt plaats op 3 tot en met 7 juli. Elke dag is er een ander thema, dat in het teken staat van een land. "De landen die aan bod komen zijn Duitsland, Suriname, Italië, Spanje en Frankrijk." Dat zijn de plekken waar de bewoners vroeger vaak zijn geweest en waar ze mooie verhalen over hebben.

Elke dag zullen medewerkers van Zonnehuis Bovenkerk de bewoners ontvangen in stewardessenpakken. Er zijn hapjes, drankjes en is er decoratie en muziek om elke dag helemaal in het thema te komen. En er wordt meer ondernomen om bewoners helemaal in vakantiesferen onder te dompelen. "We willen een zandstrandje maken en ervoor zorgen dat de mensen lekker met hun voeten in het water kunnen."

Oude vakantiespullen

Ook staat er een caravan uit 1979. Dat betekent niet dat de bewoners daar ook echt in zullen slapen. "Ze slapen in hun eigen bed, tenzij er echt een wens is om in de caravan te overnachten. Dan moet dat natuurlijk gewoon kunnen."

Het verzorgingstehuis trekt dus alles uit de kast om bewoners dat vakantiegevoel van vroeger te brengen. Daarom willen de medewerkers de boel ook aankleden met zoveel mogelijk nostalgische vakantie-attributen, zoals oude reisgidsen en strandstoeltjes van ver uit de vorige eeuw. "Dat is heel belangrijk, want het zorgt voor herinneringen."

Familieleden

Van Overloop gaat verder: "Mensen met geheugenproblemen kunnen dingen vaak niet meer vertellen, maar als ze een fotoboek zien dan weten ze het ineens weer." Om die reden worden familieleden er ook bij betrokken. "Voor hen kan het ook fijn zijn om even samen bij de caravan te zitten met hun vader of moeder. Het is soms moeilijk om contact te maken met iemand die geheugenproblemen heeft, maar dit biedt mogelijkheden om een gesprek te beginnen."

Hoe
Zie ook:
Hoe is het om met dementie in een restaurant te werken?

De bewoners zelf weten op dit moment nog niet dat hen in juli een leuke week staat te wachten, want dat kan leiden tot wat onrust. Maar Van Overloop hoopt de mensen die het goed aankunnen er deze week over te vertellen. Dan is het verder alleen nog maar uitkijken naar een mooie vakantie. "Hopelijk kunnen we de mensen die week een fijne geluksprikkel bezorgen, en een echt campinggevoel."

Spullen gezocht

Om deze vakantie in achtertuin te laten slagen, zoekt Zonnehuis Bovenkerk mensen die bereid zijn om wat oude vakantiespullen uit te lenen. Denk aan oude parasols, strandstoeltjes, reisgidsen van vroeger en oude kampeerspullen. Ook is het verzorgingstehuis nog op zoek naar een artiest die livemuziek kan verzorgen.