Ga naar de inhoud
Jurylid Libris Literatuur Prijs

Beatrice las 236 boeken in een jaar: 'Getraind om snel te lezen'

Jurylid Beatrice de Graaf Beeld © Editie NL

Waar de één elke avond in slaap valt bij dezelfde bladzijde, verslindt de ander meerdere boeken per week. Zo ook Beatrice de Graaf, voorzitter van de Libris Literatuur Prijs. Zij las het afgelopen jaar álle 236 inzendingen voor de prijs, wat neerkomt op bijna vijf boeken per week. Hoe ze dat voor elkaar kreeg? "Ik laat me niet afleiden."

Vanavond wordt bekend welke Nederlandse schrijver de Libris Literatuur Prijs wint, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. 236 boeken werden ingezonden. Jurylid Beatrice de Graaf las ze allemaal.

"Er stonden op een gegeven moment zoveel boeken in mijn huis dat mijn man bang was dat ze door het plafond zouden vallen", grapt De Graaf tegen Editie NL. Toch heeft ze zonder moeite alle boeken gelezen. "Ik ben professor geschiedenis dus voor mijn werk lees ik al heel veel boeken. En dat zijn vaak boeken in het Engels, Duits of Frans met veel feitjes en jaartallen, dus daar doe ik vaak vrij lang over. Maar de boeken die ik als jurylid heb gelezen zijn in het Nederlands, ze zijn dun, handzaam en poëtisch, dus dat gaat vanzelf."

Niet afleiden

"Ik heb in de loop van mijn carrière en ook wel als kind geleerd om heel snel te lezen." Dat doet ze door een soort hyperfocus bij zichzelf aan te brengen. "Ik laat me niet afleiden door wat er in mijn omgeving gebeurt."

Deze
Lees ook:
Deze zedenrechercheurs schreven een kinderboek over geheimen die niet leuk zijn

Nederlanders lezen een boek van 250 pagina's gemiddeld in 4 uur uit. Per jaar lezen we 9 boeken per jaar, zo blijkt uit gegevens van KVB Boekwerk.

Volgens Mark Tigchelaar van de Focus Academy leest de ene persoon sneller dan de ander, maar kunnen we wel sneller lezen dan we nu doen. "Hoe snel je leest heeft ondermeer te maken met intelligentie, maar ook met hoe getraind je bent. Dus hoe meer je leest, hoe sneller je gaat lezen. Het is een soort fitness voor je ogen."

Trainen

Je kunt dus trainen om sneller te lezen. Daarnaast kunnen volgens Tigchelaar onze hersenen ook sneller werken. "We denken gemiddeld 1400 woorden per minuut, maar we lezen maar 250 woorden per minuut. Dus tijdens het lezen is er veel ruimte om af te dwalen, en kan het zo zijn dat je aan het einde van een pagina geen idee meer hebt wat je hebt gelezen. Als je sneller leest, en je ogen sneller over de bladzijde laat bewegen, dan wordt het makkelijker om de info door je hersenen op te nemen. En dan dwaal je dus minder af."

Oude
Lees ook:
Oude Harry Potterboeken goud waard: eerste druk te koop voor 225.000 dollar

Er zijn bepaalde methodes om sneller te lezen. Een daarvan is dat je je ogen begeleidt. "Dan laat je met een vinger of pen je ogen meelezen", gaat Tigchelaar verder. "Daarnaast kun je oefenen om meerdere woorden per keer op te nemen, door een groter fotomoment te creëren. Zodat je dus niet een woord, maar een groep woorden opneemt."

En je kunt een tekst eerst scannen om te weten wat het onderwerp is. "Dan ga je je voorkennis activeren, en leg je bij wijze van spreken alvast de hoekjes van de puzzel neer. Vervolgens ga je het daadwerkelijk lezen."