Ga naar de inhoud
Nederlands patent

De enkelsok die niet afzakt: 'Dankzij elastiek van onderbroek'

Aan de sok zit het elastiek van een onderbroek vastgenaaid Beeld © Plan-B

Niets is vervelender dan een sok die tijdens het lopen afzakt, vinden Niels, Jari, Harris en Willem. Daarom bedachten de mannen een oplossing: door het elastiek van een onderbroek vast te maken aan een enkelsok, blijft-ie keurig op z'n plek zitten. Na jaren wachten op patent – en veel pieken en dalen tussendoor – is het gelukt: deze week is hun bedrijf Plan-B gelanceerd.

De vier mannen uit de omgeving van Eindhoven kwamen in 2019 al met het idee voor de sok op de proppen, toen nog als schoolopdracht. "We moesten een probleem op de markt analyseren", vertelt Jari aan Editie NL. "Zo kwamen we bij afzakkende sokken. Uit ons onderzoek bleek dat mensen daar zowel met lage als hoge sokken last van hebben."

Brainstormen

Na wat brainstormen bedachten ze om een onderbroekenband aan de bovenkant van een sok vast te maken. "We zijn naar een van onze oma's gegaan en zij heeft wat van die taillebanden aan sokken vastgemaakt. Het zag er supergaaf uit."

Gaten
Lees ook:
Gaten in je voetbalsokken: bijgeloof of helpt het tegen blessures?

Met hun idee wisten ze in 2019 de titel Beste Studentenbedrijf van Nederland in de wacht te slepen. Maar de lancering van het product liet op zich wachten. "Ons concept was zo nieuw en uniek dat we er Nederlands patent op hebben aangevraagd. Maar voordat dat rond is ben je een paar jaar verder. Die tijd hebben we besteed aan het optimaliseren van onze samples en het verder ontwikkelen van ons plan", zegt Jari.

Patent

Vorig jaar kregen de mannen het patent waar ze zo lang op hadden gewacht. Toch waren daarmee niet alle problemen opgelost. "We waren in gesprek met grote sportmerken, maar in verband met de coronacrisis vonden ze het risico te groot om met ons in zee te gaan. Inmiddels waren we allemaal al geen studenten meer en was het geld op. Er zijn verschillende momenten geweest waarop we bíjna de handdoek in de ring wilden gooien. Maar we hebben toch doorgezet."

Dankzij een investeerder is het deze week gelukt om Plan-B te lanceren. "Heel gaaf", vindt Jari. "Eindelijk kunnen we de sokken nu zelf ook allemaal dragen. We moesten het heel lang doen met een paar samples die bedoeld waren voor de marketing. Maar inmiddels dragen we zelf niets anders meer dan onze eigen sokken."

Te koop

De eerste sok die ze hebben gelanceerd is de Origin, een wit exemplaar. "Het plan is om elke maand een uniek design uit te brengen. Mensen kunnen een abonnement nemen en krijgen dan elke maand het nieuwe model thuisgestuurd."

De sokken komen bewust boven de sneaker uit, vertelt Jari. "We hebben gekozen om er een mode-statement mee te maken. De geweven band is een aanvulling op de sneaker. Daarom is het een enkelsok en in plaats van een 'no show-sok'." 

De band van de sok wordt gemaakt in een ondergoedfabriek, en de sok in een sokkenfabriek. "Daarna worden ze met behulp van een speciale machine aan elkaar gemaakt." Dat gebeurt in China. "Dankzij een gerenommeerde Deense tussenpartij weten we dat dit onder de juiste arbeidsvoorwaarden gebeurt. Op den duur hopen we ook meer aandacht te kunnen besteden aan de duurzaamheid van het product, maar daarvoor moeten we eerst zorgen dat het product slaagt op de markt."