Een aflevering van Kopen Zonder Kijken blijkt een onverwacht effect te hebben. Na de uitzending van vorige week, waarin een gezin met drie pleegkinderen centraal stond, hebben meer dan 300 mensen zich aangemeld om pleegouder te worden. "Prachtig om te zien hoe de interesse hiervoor wordt aangewakkerd."
In de aflevering van Kopen Zonder Kijken, waarin mensen de koop van een huis uit handen geven, zagen we hoe Paul en Kim werden geholpen aan een woning. Het stel haalde twee jaar geleden drie pleegkinderen in huis.
Kort daarna stond de telefoon van Pleegzorg Nederland roodgloeiend. Waar er normaal zo'n 60 aanmeldingen per week binnenkomen, waren dat er nu meer dan 300. "Het is prachtig om te zien hoe de interesse hiervoor wordt aangewakkerd", zegt Nicolien van den Berg van Pleegzorg Nederland.
Tekort
De nieuwe aanwas is zeer welkom, want door heel Nederland hebben pleegzorgorganisaties te maken met een tekort aan pleegouders. Eind 2021 wachtten rond de 900 kinderen op pleegouders, blijkt uit cijfers van Pleegzorg Nederland.

De honderden aanmeldingen betekenen echter niet dat we er daadwerkelijk zoveel pleegouders bij krijgen. "Na de aanmelding ontvang je aanvullende informatie en een pleegzorgaanbieder", legt Van den Berg uit. Daarna kunnen mensen deelnemen aan een informatiebijeenkomst, gevolgd door gezinsonderzoek.
Uiteindelijk wordt ongeveer een kwart van de mensen die zich aanmelden echt pleegouder. "Je gaat toch het kind van een ander opvoeden. Dat is een verantwoordelijkheid. Maar wel een mooie verantwoordelijkheid."
Tastbaar
Dat zoveel mensen zich hebben aangemeld, komt volgens communicatiedeskundige Lars Duursma door de kracht van beeld. "Als je over pleeggezinnen leest in een formulier, spreekt het je niet aan. Maar als je ze daadwerkelijk ziet komt het echt binnen. Dat geldt ook voor orgaandonatie. Als je ermee geconfronteerd wordt, wordt zoiets plotseling tastbaar en belangrijk."
Tv heeft volgens Duursma in dat opzicht meer impact dan een krantenkop. "Jaren geleden was er veel aandacht voor migratiestromen. Het beeld van het jongetje op het strand brachten de situatie dichterbij. Net als de bekende foto van het meisje in Vietnam. En de beelden van Oekraïne. Als we iets met eigen ogen zien, dringt het pas echt tot ons door."
Een programma als Kopen Zonder Kijken heeft volgens Duursma wel meer impact dan een reclame. "Je hoort een uur lang het verhaal van twee sympathieke mensen. Dat doet iets met je."