Ga naar de inhoud
Dodenherdenking

Zij herdenken maar vieren óók feest op 4 mei: 'Het voelt dubbel'

Op 4 mei wordt wereldwijd Star Wars Day gevierd Beeld © Editie NL

4 mei is om te herdenken en 5 mei om te feesten, zo wordt ons geleerd. Maar wat als je vandaag ook iets te vieren hebt – zoals de 42.000 Nederlanders die vandaag jarig zijn? Vier je het dan op een andere dag, wacht je tot na 20.00 uur of trek je je er niks van aan?

Marijke Meems mag vandaag 41 kaarsjes uitblazen. Toch voelt dat voor haar dubbel. "Normaal gesproken is iedereen blij op je verjaardag, maar deze dag heeft toch een andere lading", vertelt ze aan Editie NL.

"Je verjaardag is een belangrijke dag, het is gek als de aandacht naar iets anders gaat. Als kind is dat eigenlijk niet goed te begrijpen. Mijn moeder altijd een beetje verdrietig op mijn verjaardag. Vroeger vond ik dat gek, maar nu snap ik het beter."

Stilte op je verjaardag

Ze maakte er een theatervoorstelling en podcast over: Vlaggen tot de Helft. Daarvoor sprak ze ook veel anderen die jarig zijn op 4 mei. "Zij voelen als mijn partners in crime."

Ondanks de beladen dag vindt Marijke dat je best een feestje kan organiseren. "Al vraagt het wel om de nodige aanpassingen. Je moet rekening houden met de twee minuten stilte, dus je viert het bijvoorbeeld eerder 's middags. Ik heb ook iemand gesproken die zijn dertigste verjaardag op de Dam heeft gevierd."

Star Wars Day

Ook Star Wars-liefhebber Charlie de Jonge heeft vandaag iets te vieren. Op 4 mei wordt er wereldwijd Star Wars Day gevierd. "Het is een feestdag voor fans", zegt hij tegen Editie NL. Er is voor 4 mei gekozen vanwege de woordgrap 'May the 4th be with you', dat afstamt van 'May the Force be with you', een bekende uitspraak uit de films.

'Zelensky
Lees ook:
'Zelensky niet bij dodenherdenking', Van der Plas noemt bezoek 'misplaatst'

"Het is eigenlijk gewoon marketingtechnisch een inkoppertje", zegt Charlie. "Op deze datum worden ook interessante nieuwtjes naar buiten gebracht. Vandaag is bijvoorbeeld bekendgemaakt dat het tweede seizoen van de Disney+-serie Star Wars Visions is gelanceerd."

Voor hem staat 4 mei vooral in het teken van feest. "Ik vier dat Star Wars onderdeel van mijn leven is. Het voelt als een soort verjaardag. Het zal altijd wel dubbel zijn, maar deze dag is internationaal zo groot dat ik vind dat we het hier ook moeten kunnen vieren."

Zie ook: Feestdag voor Star Wars-fans, en dat neemt deze Brit nogal serieus

01:44