Ga naar de inhoud
Rotterdam

Koningsdag dit jaar duurder dan ooit: 'In armste gemeente van Nederland'

Floris Müller met een protestgedicht Beeld © Editie NL

De koninklijke familie vierde de verjaardag van koning Willem-Alexander vandaag in Rotterdam. En dat mocht wat kosten: vier miljoen euro, om precies te zijn. Het is daarmee de duurste Koningsdag ooit. Dat stuit sommige mensen tegen de borst. "Waarom vieren we Koningsdag niet zonder de koning?"

De kosten van Koningsdag in Rotterdam rijzen vergeleken met andere jaren de pan uit. Het evenement is ruim vier keer duurder dan de eerste Koningsdag met Willem-Alexander in 2014 en is ruim twee keer zo duur als de afgelopen jaren.

De totale kosten per jaar op een rijtje:

  • 2014 in Amersfoort: 850.000 euro
  • 2021 in Eindhoven: 1.750.000 euro
  • 2022 in Maastricht: 1.500.000 euro
  • 2023 in Rotterdam: 4.000.000 euro

Beveiliging

De hoge kosten hebben onder andere te maken met de inflatie en de route die de koninklijke familie aflegt, die dit jaar complexer is dan andere jaren. Een andere grote kostenpost is de beveiliging, vertelt veiligheidsexpert Rico Briedjal. "Op zo'n evenement mag niks misgaan. Je bent daar al een tijd van tevoren mee bezig. Dat loopt aardig in de papieren. Een herhaling van Apeldoorn wil niemand", zegt hij tegen Editie NL.

Toch denkt hij niet dat de beveiliging dit jaar veel duurder uitvalt dan andere jaren. "Er waren altijd al veel agenten en beveiligers op de been. Wel is er nu sprake van iets hogere dreiging." Daarmee doelt hij op de dreigementen van de Mocromaffia aan het adres van prinses Amalia. "Dat hebben we nooit eerder meegemaakt. Maar zij viel altijd al binnen de mensen die heel goed werden beveiligd. Dus ik verwacht dat het marginaal is wat er extra wordt ingezet."

Máxima
Lees ook:
Máxima steelt Rotterdamse harten met Feyenoordsjaal

Een deel van de beveiliging is zichtbaar. "Bijvoorbeeld de politieagenten en beveiligers, maar ook maatregelen zoals afgesloten wegen, dranghekken en detectiepoortjes." Daarnaast zijn er handelingen die niet zichtbaar zijn. "Denk aan het inlichtingenapparaat en de mensen die onopvallend tussen het publiek of op afstand meekijken wat er gebeurt. Dat kost bij elkaar veel geld. Hoeveel dat is, kan ik niet inschatten. Maar voor de gewone burger is het heel veel geld."

Protest

De kosten komen grotendeels op het bordje van de gemeente. Daarnaast zijn er bijdragen van sponsors en andere overheden. "We hebben de duurste Koningsdag ooit in de armste gemeente van Nederland", zegt Floris Müller, voorzitter van Republiek, een vereniging die pleit voor afschaf van het koningshuis die zich vandaag protesteert in Rotterdam. "Allereerst demonstreren we omdat we tegen de monarchie zijn, maar nu spelen ook de kosten een grote rol", zegt Müller. Eerder riep een de woon- kraak- en klimaatbeweging in Rotterdam al op om vandaag in het zwart de straat op te gaan. 

Om het statement bij te staan heeft een stadsdichter een gedicht gemaakt over geldverspilling. "Waarom heb je een koning nodig om een feest te vieren? Dat gaat er bij mij echt niet in. In andere gemeenten is geen bezoek van de familie daar is het ook hartstikke leuk. Koningsdag kan prima veranderen in een normale nationale feestdag. Laten we een nieuwe datum kiezen en het gewoon zonder de koning doen."