Ga naar de inhoud
Biden opnieuw verkiesbaar

Kun je als politicus te oud zijn? 'Maximumleeftijd zou uitsluiting zijn'

Harm Beertema (71) is op dit moment het oudste Kamerlid Beeld © Editie NL

Hij mag dan al 80 jaar oud zijn: Joe Biden stelt zich volgend jaar verkiesbaar voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Hij is bijna een kwart eeuw ouder dan minister-president Mark Rutte. Heb je als politicus een houdbaarheidsdatum?

Biden is op dit moment al de oudste president van de VS ooit. Als hij wordt herkozen, zou hij zelfs tot zijn 86ste aan de macht zijn. 

Met zijn 71 jaar is PVV'er Harm Beertema op dit moment het oudste Kamerlid in Nederland. "Ergens wel een eer, omdat ik een grote groep Nederlanders vertegenwoordig van mijn generatie. Het is eigenlijk gek dat er zo weinig 'ouderen' in de Tweede Kamer zitten", zegt hij tegen Editie NL. "Er is in Nederland veel vergrijzing. Ook de ouderen moeten vertegenwoordigd worden."

Het doet de politiek bovendien goed, denkt hij. "Met de jaren word je wijzer, milder en aardiger. Je gaat meer relativeren en bent minder met jezelf bezig."

President
Lees ook:
President Biden (80) gaat voor tweede termijn: 'Laten we het werk afmaken'

Een maximumleeftijd is er in Nederland niet. "De kiezer bepaalt", vertelt Edgar Hoedemaker van het Montesquieu Instituut en Parlement.com aan Editie NL. "Als de kiezer zegt: we willen iemand van 80, dan kan dat. Dat is democratie. Als dit niet mogelijk zou zijn, zou er sprake zijn van uitsluiting."

Minimumleeftijd

Wel bestaat er een minimumleeftijd. Zo moest vroeger 30 jaar of ouder zijn om het volk te vertegenwoordigen. In 1963 is die grens verlaagd tot 25 jaar. Sinds 1983 hoef je nog maar 18 jaar te zijn. 

"Over de huidige leeftijdsgrens is nog steeds discussie", weet Hoedemaker. "Sommigen vinden dat het 16 moet worden, maar daar is geen meerderheid voor." 

Levenservaring 

Ouderen hebben nu eenmaal meer levenservaring, benadrukt PVV'er Beertema. "Ik vind het soms lastig dat Kamerleden van begin twintig het volk denken te vertegenwoordigen, terwijl ze nooit een normale baan gehad hebben."

Oudste in Nederland

  • De oudste minister-president die we ooit hebben gehad is Cort van der Linde, 67 jaar oud, tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  • De oudste minister die we hebben gehad is Julius van Oven. Hij was 74 jaar oud toen hij in 1956 aantrad. 
  • Op dit moment is in het kabinet Conny Helder de oudste minister in de ploeg. Zij is 64 jaar.

Bron: Parlement.com

Beertema zou zelf nog best minister-president willen worden. "Op deze leeftijd zou dat nog wel kunnen. Maar ik moet realistisch blijven, ik zit nu bij de PVV en die zitten op dit moment niet in de regering. Ik heb mijn hele carrière in de oppositie gezeten. Maar wat de leeftijd betreft: ik denk niet dat 71 te oud is om premier te zijn."

Voorlopig blijft hij in ieder geval gewoon Kamerlid. "Ik kan nog wel twee of drie rondes mee, denk ik. Ik kan nog prima doorgaan zolang ik energie heb en bij zinnen blijf – als ik naar Joe Biden kijk is dat bij hem niet altijd meer het geval. Mocht dat bij mij ook gebeuren, dan hoop ik toch dat iemand tegen me zegt: kom Harm, we gaan geraniums halen in het tuincentrum."