Ga naar de inhoud
Stakingen distributiecentra

Lege schappen in AH: hoe trouw is men aan eigen supermarkt?

Bezorgbusjes van Albert Heijn, foto ter illustratie Beeld © ANP

Ga je naar de Albert Heijn, dan kun je zomaar voor lege schappen komen te staan. Bij meerdere distributiecentra van de supermarktketen wordt namelijk gestaakt. Bepaalde producten in de schappen kunnen dan niet meer worden aangevuld. De vraag is: ga je in dat geval naar een andere supermarkt, of blijf je trouw aan je vaste winkel?

Medewerkers van de distributiecentra staken omdat ze meer loonsverhoging willen. Albert Heijn biedt een verhoging van 6,6 procent, maar de vakbonden willen een verhoging van 14,3 procent. Om die reden zijn gisterenavond stakingen afgetrapt die nog een paar dagen zullen duren. Wat de impact precies zal zijn is nog onduidelijk, maar lege schappen dreigen. 

Staking
Lees ook:
Staking in distributiecentra AH, vakbonden waarschuwen voor lege schappen

Of men in het geval van zo'n leeg schap naar een andere supermarkt gaat, hangt volgens consumentenpsycholoog Tom van Bommel bijvoorbeeld af van de locatie. "Het ligt eraan hoeveel supermarkten je in de buurt hebt. Als je ergens in de stad naar de supermarkt gaat, dan switch je sneller."

Gewoontedieren 

In de provincie is de keuze bijvoorbeeld beperkter, zegt Van Bommel tegen Editie NL. "Het heeft er helemaal mee te maken hoe dichtbij het alternatief is. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren." Daarom zullen mensen die geen alternatief in de buurt hebben eerder even wachten tot de schappen weer zijn aangevuld. "We stappen niet snel over op een andere supermarkt als het moeilijk is."

En bezoekt iemand wel een andere supermarkt, dan is het niet alsof dat de vaste nieuwe winkel wordt. "Het heeft ook gewoon met ons eigen brein te maken", zegt de consumentenpsycholoog. "Als we naar een andere supermarkt gaan dan maken we het onszelf moeilijk. Je moet wennen aan een nieuwe indeling, andere producten en soms is het prijsniveau anders. We willen heel graag bij dezelfde supermarkt shoppen, dus dat blijven we dan ook doen."

En als er geen andere winkel in de buurt zit, dan is het gewoon even afwachten. "Mensen die weinig in de buurt hebben kopen doorgaans sowieso veel in. Die kunnen echt wel een paar dagen wachten, tot de stakingen weer voorbij zijn."

Vandaag
Lees ook:
Vandaag al lege schappen AH door staking distributiecentra

Stakingen distributiecentra 

FNV meldt dat werknemers van de distributiecentra van Albert Heijn tot en met woensdag zullen staken.