Ga naar de inhoud
Minister Wiersma

Schreeuwen op de werkvloer: 'Niet meer van deze tijd'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Schreeuwen en met deuren slaan richting je collega's: onderwijsminister Dennis Wiersma was regelmatig 'te scherp en te fel' naar ambtenaren met wie hij werkt. Een aantal ambtenaren is om die reden opgestapt. Waarom schreeuwen mensen eigenlijk?

Er zijn veel verschillende soorten van schreeuwen. "Ze zijn niet allemaal zo heftig dat een ander daarvan schrikt", legt psycholoog Bjarne Timonen uit aan Editie NL. "Vooral de woorden die worden gebruikt, de toonhoogte en de intonatie bepalen of iemand het geschreeuw als heftig kan ervaren of juist niet."

Persoonlijk

Schreeuwen is weer anders dan je stem verheffen, zegt Mark van Dieren van React Agressietraining. "De vraag is: wanneer vindt iemand iets stemverheffing, en wanneer vindt iemand dat het schreeuwen is?" De één voelt zich sneller aangevallen dan de ander en kan er beter tegen, vindt Van Dieren. "Dat heeft ook te maken met de herkomst van de persoon in kwestie."

Minister
Lees ook:
Minister Wiersma erkent: soms te fel geweest tegen ambtenaren

Heeft iemand vroeger vaak te maken gehad met geschreeuw, dan kan diegene daar sneller aan terugdenken als een persoon schreeuwt. "Terwijl een ander in precies dezelfde situatie het makkelijk van zich af kan laten glijden", zegt Van Dieren. "Dus onze ervaringen uit het verleden hebben invloed op hoe we dingen later in ons werk ervaren."

Machteloosheid

Maar waarom schreeuwen mensen dan eigenlijk? Het kan een uiting van dominantie zijn omdat iemand zich machteloos voelt, verklaart psycholoog Timonen. "Maar op die manier dominant willen zijn werkt juist averechts. Die vorm van leiderschap is niet meer van deze tijd, het kan niet meer", zegt hij. "Laten we wel onthouden dat we allemaal maar mensen zijn. Iedereen schiet weleens uit zijn slof."

Wiersma:
Zie ook:
Wiersma: 'Ik moet het goede voorbeeld geven'