Ga naar de inhoud
Mazelen

Vertrouwen in vaccinaties gedaald: 'Doe het voor je medemens'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Het vertrouwen in het belang van vaccinaties is flink gedaald sinds de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF dat vandaag is gepubliceerd. In Nederland daalde het vertrouwen met 20 procent. Een zorgwekkende trend, vinden deskundigen. "Als je het niet doet voor je eigen kind, doe het dan voor je medemens."

Wereldwijd is het vertrouwen in het belang van vaccinaties gedaald. "Nu miljoenen kinderen levensreddende vaccinaties zijn misgelopen, kunnen we veel meer sterfgevallen verwachten van kinderen met mazelen, difterie en andere ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden", zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland, tegen Editie NL.

Doordat er minder gevaccineerd wordt, is de kans op uitbraken van ziektes volgens Laszlo groter. "Juist ook in Europa zijn mazelen altijd een groot zorgpunt. Doordat de vaccinatiegraad hier nu lager is, kan de ziekte snel toeslaan."

Meisje
Lees ook:
Meisje in Radboudumc aan mazelen overleden

Ook Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), maakt zich zorgen om de dalende vaccinatiegraad. "Het gaat dan om de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma", zegt hij tegen Editie NL. Om de samenleving tegen bepaalde ziektes te beschermen moet volgens hem minimaal 92 tot 93 procent van de bevolking tegen een bepaalde ziekte gevaccineerd zijn. "Zo worden de allerkleinsten, of kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden, ook beschermd."

Zonder
Lees ook:
Zonder afspraak HPV-vaccinatie halen: 'Jongeren moeilijk te bereiken'

Vooral het risico voor de mazelen is volgens hem groot. "Het idee bestaat bij sommigen dat mazelen gewoon een kinderziekte is. maar niets is minder waar. In de jaren zeventig, voordat we begonnen met vaccineren, gingen er nog kinderen aan dood. Als je het niet doet voor je eigen kind, doe het dan voor je medemens."

Ook nu maakt de ziekte nog steeds slachtoffers. Afgelopen maand overleed er in het Radboudumc een meisje aan de mazelen.