Ga naar de inhoud
Nuttige bloem

Ode aan de paardenbloem: 'Wordt onterecht als onkruid beschouwd'

Paardenbloemen Beeld © Editie NL

Het zal waarschijnlijk nog niet in je agenda staan, maar 30 april is de Internationale Dag van de Paardenbloem. Deze is in het leven geroepen om het belang van de bloem – die vaak wordt aangezien voor onkruid – in de natuur te onderstrepen. Maar wat hebben we er eigenlijk precies aan?

Er zou meer aandacht moeten zijn voor de paardenbloem, vinden Stichting Herbarium en Taraxacum Nederland. "De bloem heeft in Nederland altijd al een belangrijke rol gespeeld, maar wordt door weinig mensen opgemerkt", vertelt Karst Meijer, organisator van de Nationale Dag van de Paardenbloem, aan Editie NL. "De bloem zit overal tussenin en wordt vaak als onkruid beschouwd." 

Nuttig

Maar de paardenbloem kan juist voor allerlei dingen nuttig zijn. "Onlangs verscheen er een rapport waarin staat dat de paardenbloem nummer één is voor insecten. Ook weidevogels kunnen er voordeel uit halen", legt Meijer uit. "Als kuikens uit hun ei komen, moeten ze dagelijks 10.000 insecten eten. Paardenbloemen zijn een bron van voedsel, alleen zijn ze uit veel weiden verdwenen."

Wat
Lees ook:
Wat wordt onze nationale bloem? 'Tulp is niet Nederlands'

Maar dat is niet het enige nut van de bloem. Zo kan die worden gebruikt voor honing en thee, en kun je van een specifiek soort paardenbloem zelfs rubber maken, wat uiteindelijk terechtkomt in auto- en fietsbanden. Hesson Straatsma van het bedrijf Lion Flex is druk bezig met het kweken van zoveel mogelijk rubber in de paardenbloemen. "Wij produceren zelf zaad en er staan plantjes op het veld waaruit we een selectie maken."

1000 soorten

Alleen al in Nederland 1000 verschillende soorten paardenbloemen, waarvan een aantal nogal zeldzaam zijn. Zo is de moeraspaardenbloem bijvoorbeeld nog maar op een paar plekken te vinden en groeit de Taraxacum frisicum alleen in Friesland, en nergens anders ter wereld.

Die leveren uiteindelijk rubber op. "Het gaat nog om kleine proefhoeveelheden", zegt hij. "In het verleden hebben we al een aantal banden gemaakt." 

Nieuw inzicht

Reden genoeg om de bloem op 30 april in het zonnetje te zetten en niet langer als onkruid te beschouwen, vindt Karst Meijer. "We moeten accepteren dat de bloem een plekje heeft in onze gazons. Voor veel mensen opent dit inzicht een nieuwe wereld."