Ga naar de inhoud
Gordon en partner uit elkaar

Relaties worden steeds korter: 'We zijn te verwend geworden'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Nog geen maand na het nieuws over zijn verloving laat Gordon vandaag via zijn Instagramaccount weten dat zijn relatie met de Australiër Gavin verbroken is. Voor de zanger opnieuw een romance die van korte duur was. Deskundigen zien dat veel relaties tegenwoordig na korte tijd stranden. "We willen te graag dat alles perfect is."

Dat de relatie tussen Gordon en Gavin maar zo snel voorbij was, past helemaal binnen de huidige tijdgeest, vertelt wetenschapsjournalist Mark Mieras, auteur van het boek 'Liefde'. "Relaties worden gemiddeld steeds korter. Minder mensen blijven hun hele leven bij elkaar. En als je eenmaal gewisseld bent van partner, lijkt de kans groter dat je daarna nog vaker gaat wisselen."

Gordon
Lees ook:
Gordon bevestigt breuk met Gavin: 'Alleen maar tranen'

Onze eisen zijn ook hoger geworden. "Vroeger zeiden we: je hebt voor elkaar gekozen en blijft je hele leven bij elkaar. Maar tegenwoordig geldt het omgekeerde: we hebben heel hoge eisen om alle wensen volledig te vervullen."

Dat ziet ook seksuoloog Eveline Stallaart. "We vinden dat alles perfect moet zijn. Ons hele leven moet kloppen: van carrière tot relatie. Als het plaatje niet perfect is, hollen we al snel weg. Maar zo werkt het niet. Het is geven en nemen", vertelt ze aan Editie NL.

Steeds meer singles

In 2017 was zo'n 45 procent van de bevolking in Nederland single. Verwacht wordt dat in 2050 de helft van alle Nederlanders vrijgezel is.

Bron: CBS
 

Die nieuwe standaard leidt ertoe dat relatief veel mensen vrijgezel zijn. "We zijn verwend geworden en swipen snel door op datingapps. Qua daten en relaties leven we steeds meer in een wegwerpmaatschappij. Het is belangrijk dat we investeren in elkaar. We zijn nu eenmaal niet perfect."

Serieus of niet?

Om te kunnen inschatten of een relatie serieus is, kun je volgens Stallaart letten op verschillende factoren. "Bijvoorbeeld intimiteit, eigen ruimte, en zo zijn er nog veel meer. Maar het belangrijkst zijn communicatie en het vertrouwen. Als je open en eerlijk bent naar elkaar én er is een volle bak vertrouwen, dan zit het behoorlijk goed."

Redenen voor breuk

Dat mensen uit elkaar gaan, kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat:

  • de karakters botsen;
  • er geen vertrouwen meer is;
  • je op elkaar uitgekeken bent (de meest voorkomende reden).

Bron: CBS

Wachten met trouwen

Wel is het raadzaam om even af te tasten voordat je meteen met elkaar in het huwelijksbootje stapt, zegt wetenschapsjournalist Mieras. In de eerste periode ben je namelijk vooral verliefd, en zie je elkaar door een roze bril.

"Via verliefdheid ontstaat een toestand die we binding noemen. En binding geeft de meeste zekerheid. Op het moment dat je die binding voelt met iemand, ontstaat er chemie waardoor je elkaar steeds leuker gaat vinden." Het best kun je volgens hem wachten met trouwen tot je die binding voelt.