Ga naar de inhoud
Onderzoek vertering

Huisdierenpoep gezocht: DierenPark Amersfoort verzamelt drollen

Tussen 22 april en 7 mei kun je de ontlasting naar DierenPark Amersfoort brengen. Beeld © Getty Images

Heeft Minoes of Tweety een grote boodschap gedaan? Wacht bij het verschonen van de kattenbak of vogelkooi even met het weggooien van de ontlasting van je huisdier, want je kunt er de wetenschap mee helpen. Tussen 22 april en 7 mei verzamelt DierenPark Amersfoort zoveel mogelijk dierenpoep. Alle soorten zijn welkom: of je nu een hond, cavia of parkiet hebt.

DierenPark Amersfoort verzamelt dierenontlasting. Ze gebruiken daarvoor de poep van de dieren uit het park, maar doen ook een beroep op huisdierenbezitters.

Na het inzamelen van de drollen belanden deze bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waar de dierentuin mee samenwerkt. Onderzoekers hopen meer te weten te komen over het verteringsproces. Zij zullen kijken naar het soort voedsel en de tijd die enzymen nodig hebben om dit af te breken. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat vleeseters andere soorten enzymen hebben dan planteneters.

Grote
Lees ook:
Grote boodschap: je ontlasting is de spiegel van je gezondheid

Maar om daar achter te komen, hebben de onderzoekers eerst een heleboel dierendrollen nodig. Huisdiereigenaren kunnen van 22 april tot 7 mei terecht vóór de gasteningang van het park. Je hoeft de dierentuin dus niet te bezoeken. 

Zo doe je mee

  • Verzamel een klein beetje poep van je huisdier. Alle diersoorten mogen aan dit onderzoek meedoen.
  • Doe de huisdierenpoep in een boterhamzakje of hondenpoepzakje en maak het dicht.
  • Stop dit zakje vervolgens in een hersluitbaar zakje met zipsluiting.
  • Plak een sticker op dit zakje. Vermeld hierop de diersoort en het ras (als je dit weet).
  • Neem het mee naar de Gastenservice van DierenPark Amersfoort. Daar staat een grote box waar je het zakje kunt inleveren.