Ga naar de inhoud
Phantom stopt na 35 jaar

Musical draait jarenlang: Jessica ging bijna 70 keer naar Soldaat van Oranje

Jessica krijgt na al die jaren geen genoeg van Soldaat van Oranje Beeld © Editie NL

Na 35 jaar en ontelbare voorstellingen heeft de musical The Phantom of the Opera afscheid genomen van Broadway. Geen enkele andere voorstelling heeft daar zo lang gelopen. In Nederland komt Soldaat van Oranje misschien het meest in de buurt: die musical loopt al 12,5 jaar. En dat is zeker niet saai, vindt vaste bezoeker Jessica Uijttewaal. Ze zag de musical al 68 keer.

In 2010 gaat Jessica voor het eerst naar Soldaat van Oranje. En daar blijft het niet bij. "Ik heb toen gezegd dat ik zou blijven gaan zolang ik na afloop nog steeds het gevoel heb dat het mooi was. Dit is op tot heden nog steeds het geval", vertelt ze aan Editie NL.

Soldaat van Oranje spreekt haar aan vanwege de combinatie van theater en oorlogsverhaal. "Dat is voor mij bijzonder fascinerend en blijft me aanspreken. Dit komt omdat het thema veel mensen raakt en een belangrijk deel uitmaakt van onze geschiedenis."

Iedere keer anders

Maar is het niet saai om elke keer dezelfde musical te zien? Niet voor Jessica in elk geval. "De dynamiek is iedere keer net anders", zegt ze. De cast wisselt ook regelmatig, waardoor er weer andere mensen op het podium staan. "Soms gaan we speciaal naar een voorstelling wanneer er net iets wordt aangepast. Dat is leuk, omdat dit de interactie tussen de acteurs verandert."

Ook vallen haar elke keer weer nieuwe dingen op. "Ik ontdek ook de details van de mensen achterin, die eigenlijk een minder grote rol spelen, maar wel daadwerkelijk aan het stuk bijdragen", vertelt Jessica. En in de loop der tijd verandert zelfs de tekst weleens. "Soms worden er door nieuwe acteurs nieuwe elementen toegevoegd en dit vind ik interessant om te volgen."

Musical
Lees ook:
Musical gestaakt vanwege publiek dat te hard (en vals) meeblèrt

Phantom stopt nu na 35 jaar, door tegenvallende bezoekersaantallen zeker sinds de coronacrisis. Soldaat van Oranje gaat voorlopig nog door. Toch hebben ze iets gemeen, als het om die lange looptijd gaat. "Als je lang genoeg blijft spelen, sla je de generaties als het ware over", legt producent Fred Boot van Soldaat van Oranje uit. "Elke keer is er weer een nieuwe generatie die het wil zien."

Daarnaast keert 35 procent van de bezoekers volgens Boot terug. "Dat is behoorlijk hoog. Mensen die in 2010 zijn geweest, denken nu: ik wil het aan mijn kinderen laten zien. Dan gaan ze nog een keer."

Verhaal van generaties

Maar het echte succes zit hem in de inhoud, denkt de producent. "Het is een verhaal van Nederland en van generaties dat verteld wordt. We zien dat al 12,5 jaar: bij ons komen verschillende generaties, om de persoonlijke verhalen te delen en te ervaren."

Het einde is dan ook nog lang niet in zicht. "We zijn er weer bovenop gekomen na corona. We zijn aan het opbouwen en het gaat de goede kant op", besluit Boot.