Ga naar de inhoud
Naar Amerikaans voorbeeld

Het Dorp, De Vlieger of Zoutelande: wat is het belangrijkste Nederlandse lied?

André Hazes Beeld © ANP

All I Want For Christmas Is You. Hoe oud je ook bent: grote kans dat je het nummer wel kent. Om te zorgen dat dat ook voor de komende generaties blijft gelden, is het nummer benoemd tot Amerikaans cultureel erfgoed. Ook Madonna's Like a Virgin en All Hail the Queen van Queen Latifah zijn nieuw op de lijst. Welke muziek in Nederland zou cultureel erfgoed moeten zijn?

De lijst van Amerikaanse nummers die benoemd zijn tot cultureel erfgoed is inmiddels lang. Een lied wordt opgenomen in de National Recording Registry als men vindt dat het bewaard moet blijven voor het nageslacht.

Kersthit
Lees ook:
Kersthit Mariah Carey behoort nu tot cultureel erfgoed VS

In Nederland hebben we geen enkel nummer dat cultureel erfgoed is. "Best gek eigenlijk", vindt hoogleraar popmuziek Tom ter Bogt. "Er is te weinig erkenning voor muziek van eigen bodem. "Wat mij betreft moeten we daar verandering in brengen. We mogen veel trotser zijn."

Kanshebbers

Er zijn volgens hem genoeg liedjes die ervoor in aanmerking zouden komen. "Kom van dat dak af, bijvoorbeeld. Of een nummer van Boudewijn de Groot of Doe Maar. Helaas voor Marco Borsato mag hij niet meer, maar anders zou hij ook zeker kans maken."

Koen Hansen, radio-dj bij 100% NL, kan ook wel wat nummers bedenken. "Acda en de Munnik horen daar wel bij met Niet of Nooit Geweest", zegt hij tegen Editie NL. "Als je het hebt over de grootmeesters dan staan zij wel aan de top daarvan."

Ook het nummer Zoutelande van Blof verdient een eretitel. "Met dat nummer hebben ze ervoor gezorgd dat de Nederlandstalige muziek in de lift kwam." Al zou Aan de Kust er volgens Hansen ook prima bij mogen.

En zo kan hij nog wel even doorgaan. "Ramses Shaffy met Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder. Of Limburg van Rowwen Hèze. Wim Sonneveld met Het Dorp."

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om vernieuwingen Efteling: 'Moet cultureel erfgoed worden'

Ook André Hazes mag van Hansen niet ontbreken. "Die hoort er met meerdere nummers in. De Vlieger, Een Beetje Verliefd, Zij Gelooft in Mij, Bloed Zweet en Tranen, Kleine Jongen, Het is Tijd. Van jong tot oud en van laag- tot hoogopgeleid, iedereen zingt die nummers mee. Er is wat mij betreft in Nederland nooit een betere zanger geweest."

Dance

Of er ook dancemuziek in thuishoort? "Als we de lijst echt compleet willen maken wel. Dat is natuurlijk ons exportproduct", zegt Hansen.

Hoogleraar Ter Bogt is het daarmee eens. "Dancemuziek van eigen bodem wordt vaak onderschat. Ons cultureel erfgoed kan zowel Nederlands- als Engelstalig zijn. Een lied moet vooral lang populair zijn. Heel Nederland moet het kennen."