Ga naar de inhoud
Experiment

Dimitri leeft al twee weken zo ongezond mogelijk: 'Voel me een wrak'

Gisteravond had Dimitri zijn laatste ongezonde avondmaal Beeld © Privéfoto

Geen groenten, geen fruit en geen gezonde sapjes. Dimitri van Tuijl eet en drinkt al twee weken alleen maar ongezonde dingen en beweegt zo weinig mogelijk. Daarmee wil hij laten zien wat voor gevolgen dat heeft voor je lichaam en gezondheid. "Als ik 's nachts wakker word met een droge mond, trek ik een fles Fanta open."

Het aantal mensen met overgewicht is de afgelopen jaren flink gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. Waar het in 2000 nog ging om 43 procent van de Nederlandse bevolking, was dat in 2021 al 50 procent. Daarvan lijdt 15 procent aan ernstig overgewicht, oftewel obesitas.

Aandacht vragen

Dimitri schrok toen hij die cijfers zag. Daarom leeft hij al twee weken zo ongezond mogelijk. "De bedoeling is dat het een eye-opener wordt", zegt hij tegen Editie NL. "Het is niet om mensen met overgewicht te bashen." Hij sloeg voor het project de handen ineen met FC Groningen. "Een vriend van mij vertelde dat de club in hun beleidsplan hebben staan dat ze de mensen meer willen laten bewegen. Daarom heb ik ze benaderd."

Gemeente
Lees ook:
Gemeente Ede wil fastfood terugdringen: 'Gezonde keuze moet makkelijker worden'

Vóór zijn experiment at hij zelf ook niet altijd gezond. "Begrijp me niet verkeerd, ik ben 23 jaar en vreet alles wat los en vast zit. Maar het gaat erom dat je er niet in doorslaat. En ik sport doordeweeks. Ik denk dat het gaat om een gezonde balans."

Maar nu is die balans dus al twee weken ver te zoeken. Zo mag hij per dag niet meer dan twintig minuten bewegen en maximaal een halve liter water drinken. "Als ik midden in de nacht wakker word met een droge mond trek ik een fles Fanta open."

Effect tot nu toe

Dat hakt er flink in. "Ik ben drie kilo aangekomen en voel me echt een wrak. Ik ben echt geschrokken. Ik wist wel dat ik verschillen zou zien, maar het komt toch hard aan." Ook heeft hij veel dips. "Elke keer als ik heb gegeten volgt een suikerboost. Maar ik mag niet veel bewegen, dus tijdens zo'n rush moet ik blijven zitten. En vervolgens krijg ik een extreme dip."

Feit
Lees ook:
Feit of fabel: Eten na 20.00 's avonds is ongezond

Niet alleen lichamelijk lijdt hij eronder. Ook op werk zijn Dimitri's prestaties achteruitgegaan. "Ik ben heel snel afgeleid. Mijn concentratie is weg. Ook praat ik sneller dan ik me realiseer. Soms maak ik niet eens complete zinnen." Daarnaast slaapt hij slecht. "Ik ben vaak drie keer per nacht wakker, dat had ik eerst nooit. Ik zit niet lekker in m'n vel."

Nieuwe leefstijl

Nu de twee weken voorbij zijn gaat hij zijn leefstijl weer omgooien. Dat was voor FC Groningen een eis om aan het experiment mee te werken. "Ik ga nu laten zien hoe ik na afloop weer gezond eet en sport. De club wilde alleen meewerken als ik ook laat zien hoe ik er weer uitkom, met behulp van een sportcoach en voedingsschema."

FC Groningen

Sportwetenschapper Mees van der Linde van FC Groningen laat weten: "Wat Dimitri nu doet is natuurlijk heel extreem, maar het geeft wel aan wat ongezond eten en nauwelijks bewegen met je lichaam kan doen. Daarom is het goed om hier aandacht voor te vragen. Veel kinderen maar ook volwassenen weten hier nog te weinig van. Vooral vanuit de club vinden wij het belangrijk om mee te geven dat genoeg bewegen en een gezonde levensstijl een grote invloed hebben."