Ga naar de inhoud
Senior in de schoolbank

74 jaar en nog student: 'Houdt me scherp'

Student Herman Hermans (74) Beeld © Editie NL

Hij is 74 jaar, maar achter de geraniums zit hij nog lang niet. Op 20 april krijgt Herman Hermans zijn diploma van de ILO, de Interfacultaire Lerarenopleiding van de UvA. Hij heeft dan zijn lesbevoegdheid in klassieke talen behaald. Heeft het zin om op late leeftijd nog een studie te doen? "Ik draag een leven vol kennis bij me."

Over een week is het zover: dan studeert Hermans officieel af. De 74-jarige man heeft er al flink wat jaren studeren op zitten. Zo deed hij in het verleden rechten - Hermans is rechter en oud-vicepresident geweest bij het gerechtshof van Leeuwarden en Amsterdam. Ook studeerde hij Italiaans, gevolgd door een master en promotie in klassieke talen. 

De studie die hij nu afrondt is een eenjarige master. "Deze vloeit voort uit vorige studies die ik heb gedaan", vertelt Hermans aan Editie NL. "Toen ik daarmee klaar was dacht ik: wat ga ik nu doen? Ik vond het leraarschap een goede optie omdat er een groot tekort is in deze sector. En ik werk graag met jonge mensen."

Extra

Eigenlijk had hij deze laatste opleiding niet per se nodig om te mogen lesgeven. "Het is niet moeilijk om aan de slag te kunnen als leraar met mijn achtergrond, maar ik vond het wel goed om nog eens een opleiding te volgen. Er komt veel bij kijken." 

65-plussers

In het collegejaar 2021-2022 haalden bijna 100.000 studenten een bachelor- of master diploma aan de universiteit. Daarvan werden 36 diploma's uitgereikt aan 65+ers.

Bron: DUO/UNL/CBS

Het contrast met zijn studiegenoten is groot. "De meesten zijn in de twintig. Dat is voor mij niet raar. Het was bij mijn studies hiervoor ook al het geval", zegt Hermans. Van anderen krijgt hij ook geen gekke reacties. "Een keer is er iemand op me afgestapt die zich afvroeg hoe het kan dat ik nog studeer. Maar meestal valt het leeftijdsverschil wel weg als je samen ergens mee bezig bent." 

Zelf vindt hij het eigenlijk hartstikke normaal. "Het lijkt er soms op dat mensen ouder dan 65 geen plek meer hebben in de maatschappij. Maar ik geloof erin dat de kennis niet snel wegzakt als je bezig blijft. Het houdt me scherp." 

Nuttig

Volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft het zeker nog zin om op je oude dag leeftijd aan een studie te beginnen. "Het is heel nuttig. De mensen die na hun pensioen nog zoiets doen hebben minder kans om later dementie te krijgen. Ook zullen ze minder snel terugvallen op hulp als ze ouder worden. Ze zijn zelfstandiger. Het prikkelen van je brein op latere leeftijd houdt je geest jonger." 

Oudste studenten

Editie NL heeft alle Nederlandse universiteiten benaderd om te vragen hoe oud de oudste huidige student is.

  • Universiteit Maastricht: 69 jaar
  • Wageningen Universiteit: 71 jaar
  • Radboud Universiteit: 76 jaar
  • Rijksuniversiteit Groningen: 78 jaar
  • Open Universiteit Heerlen: 93 jaar

Het studeren kost alleen wel meer moeite. "Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om je geheugen te gebruiken", zegt Mieras. "Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om rijtjes uit je hoofd te leren. Aan de andere kant is het wel zo dat oudere mensen meer en beter overzicht hebben. Ze zijn beter in staat om verbanden te leggen."

Opgedane kennis

Daarom kan het handig zijn je studie erop uit te kiezen. "Je kunt op oudere leeftijd beter geen juridische studie doen, want dan moet je veel uit je hoofd leren. Maar een studie waarbij je veel verbanden moet leggen is dan wel een goede optie." Mieras denkt dat klassieke talen wel een goede zet is. "Hij heeft daarbij een voordeel met zijn leeftijd en kennis."

Zo denkt ook Hermans erover. "Ik heb nu baat bij de kennis die ik in al die jaren heb vergaard. Dat helpt bij het plaatsen van bepaalde dingen in context, het geven van uitleg en het toepassen van mogelijke varianten die zich aandienen. Ik draag een heel leven vol kennis bij me."