Ga naar de inhoud
Vereniging tegen de Kwakzalverij

'Overdosis' homeopathische middelen als protest: 'Pure oplichterij'

Catherine de Jong neemt een overdosis homeopathische middelen Beeld © Editie NL

Vandaag start de Week van de Homeopathie, homeopaten door het hele land openen hun deuren om mensen kennis te laten maken met hun expertise. Maar niet iedereen kan dit waarderen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij protesteert vandaag tegen deze alternatieve geneeswijze. Door een overdosis homeopathische middelen te nemen wil de vereniging laten zien dat de pillen en drankjes niets doen. "Medisch gezien is het totaal nutteloos."

Een opmerkelijke actie in Amsterdam vandaag, verschillende leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij doen mee aan een zogenaamde 'zelfmoord'-actie. Door een 'overdosis' homeopathische middelen te nemen willen ze aantonen dat de pillen en drankjes geen effect hebben. "Homeopathie is echt flauwekul", zegt anesthesist en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij Catherine de Jong tegen Editie NL.

Homeopathie:
Les ook:
Homeopathie: kwakzalverij of heilzaam geneesmiddel?

"Het is pure oplichterij. Er is al veertig jaar uitgebreid onderzoek gedaan maar er is geen enkel bewijs dat het werkt. Medisch gezien is het totaal nutteloos en een raar gezondheidsritueel."

Uit Europese cijfers van het EASAC blijkt dat ongeveer 700 duizend Nederlanders jaarlijks een homeopaat consulteren. "Er worden wereldwijd miljarden uitgegeven aan allerlei middeltjes die niet helpen." Waar De Jong vandaag vooral tegen demonstreert is het feit dat er volgens haar valse informatie wordt gegeven en dat sommige homeopathische behandelingen ook door zorgverzekeraars worden vergoed. "Mensen worden in de waan gelaten dat ze een effectieve behandeling krijgen terwijl dat helemaal niet zo is. Het kan bovendien gevaarlijk zijn omdat mensen niet de medische zorg krijgen zie ze nodig hebben."

'Leg
Lees ook:
'Leg homeopathie aan banden zolang er geen bewijs van werking is'

Dat laatste baart ook Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zorgen. "Het gebruik van homeopathische middelen kan schadelijk voor de gezondheid zijn, als je ernstige gezondheidsklachten denk te behandelen met iets wat dus helemaal niet werkt", zegt hij tegen Editie NL.

Placebo

Hij vindt de actie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij een grappige manier om aan te tonen dat er geen werkzame stoffen in homeopathische middelen zitten. "Het zijn geen medicijnen. Het is echt zonde van je geld om het te kopen, het is echt geldverspilling. Het enige wat de middelen doen is zorgen voor een placebo-effect, dus het idee van het gebruik van homeopathische middelen kan wel iets doen."   

Hij snapt ook wel dat mensen deze middelen willen gebruiken. "Het is denk ik goed dat mensen niet voor elk kleinigheidje naar de huisarts gaan, en dat ze sommige zorg zelf willen aanpakken. Maar een slimme drogist zal je ook vertellen dat je er niet te lang mee moet aanmodderen."

De Vereniging Homeopathie, die de week van de Homeopathie organiseert wilde tegenover Editie NL niet reageren.