Ga naar de inhoud
Pasen

Milieuvriendelijke paastafel: 'Wit ei beter dan bruin'

Ton van Welie van de Zwaanheuvelhoeve Beeld © Editie NL

Welk eitje zet jij zondag op tafel? Wit of bruin? Je denkt er misschien niet uitgebreid over na maar dat zouden we volgens pluimvee-econoom Peter van Horne van de Wageningen Universiteit wel moeten doen. Het is namelijk beter om witte eieren te kopen dan bruine eieren. "Witte eieren zijn goedkoper, duurzamer en diervriendelijker."

De kans is groot dat er bij veel Nederlanders dit weekend een gekookt eitje op het menu staat. Een goed moment om eens na te gaan welke kleur ei er op tafel komt, want volgens deskundigen kan het verstandig zijn om over te stappen op de witte variant. Uit onderzoek blijkt dat er bij de productie van witte eieren minder CO2 wordt uitgestoten dan bij die van bruine eieren.

Niet
Lees ook:
Niet alleen in Nederland, eieren overal 'tot wel 95 procent' duurder

"Witte eieren - die meestal gelegd zijn door hennen met witte oorlellen - zijn veel duurzamer", zegt Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Wageningen Universiteit, tegen Editie NL. Toch denkt hij dat mensen eerder geneigd zijn om bruine eieren te kopen omdat ze denken dat die juist beter zijn. "Bruine eieren worden vaak gezien als diervriendelijker en natuurlijker, omdat ze met scharreleieren worden geassocieerd en deze meestal bruin zijn. Maar dat idee is absoluut achterhaald."

Kleiner

Het is volgens hem veel beter om witte eieren te kopen. "Die kunnen ook gelegd zijn door biologische- en scharrelkippen. Ze zijn wat kleiner, maar leggen meer eieren en hebben minder voer nodig. Daardoor zijn ze een stuk duurzamer."

Onderzoek

Uit onderzoek van Mollenhorst & de Haas blijkt dat bij de productie van een kilo bruine eieren leidt tot 2179 gram CO2 uitstoot. Bij de productie van een kilo witte eieren is dat 2093 gram. Dat is een verschil van ongeveer 4 procent.

Volgens biologisch pluimveebedrijf De Zwaanheuvelhoeve is er naast de kleur van de schaal geen verschil tussen de eieren. "Het enige verschil is dat het bruine ei iets minder milieuvriendelijk is",  zegt Tom van Welie van De Zwaanheuvelhoeve tegen Editie NL. "Als je milieubewust bent, kun je beter een wit ei eten. Witte kippen leggen iets meer eieren en hebben iets minder voer nodig. Dat is beter voor het milieu en de witte kip leeft ook nog iets langer."

Toch ziet ook hij dat sommige mensen een voorkeur hebben voor bruine eieren. "Omdat ze het gewend zijn, maar uiteindelijk levert de witte kip gewoon meer op."

Reactie Nederlandse Vakbond Pluimveehouders

Bart-Jan Oplaat van de vakbond laat in een reactie aan Editie NL weten: "Het verschil in CO2-uistoot tussen bruine en witte eieren is minimaal, juist het verschil tussen biologische en niet-biologische eieren is veel groter. Eieren van biologische kippen stoten per kilo namelijk veel meer uit."