Ga naar de inhoud
Vakmensen gezocht

Mbo-diploma vaak niet nodig: 'Zijn al blij als er iemand solliciteert'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Waarom zou je je school afmaken als je ook meteen een betaalde baan kan krijgen? Nog nooit waren er zoveel mbo-leerlingen zonder diploma van school. En dat is niet gek want bedrijven staan om deze jongeren te springen. "We hebben zelf budgetten om mensen op te leiden."

Bij technisch dienstverlener Kuijpers staan momenteel nog 257 vacatures open. Iedereen die daar aan de slag wil is meer dan welkom. "Er zijn maar weinig mensen die kiezen voor een baan in de technieksector", zegt Marlou Sinac, manager Mens & Organisatie van Kuijpers tegen Editie NL. "Er is een enorm tekort aan werknemers dus we zijn al blij als er iemand solliciteert."

Mbo-studenten
Lees ook:
Mbo-studenten stoppen met opleiding, want banen liggen voor het oprapen

Een sollicitant hoeft niet per se een diploma te hebben. "Het liefst hebben we natuurlijk wel mensen met een diploma, laten we dat voorop stellen. Maar omdat er zo'n tekort is hebben we zelf ook de middelen om mensen op te leiden. Daarbij zijn we ook in gesprek met scholen om samen te werken zodat ze bijvoorbeeld mensen naar ons doorsturen."

Maar het zijn niet alleen de technische bedrijven waar je als mbo'er onder diploma aan de bak kan. Het is volgens VLOK, de branchevereniging voor vakmensen, ook niet meer nodig om een diploma te hebben wanneer ze een klusbedrijf willen starten.

Snel geld verdienen

"Er is ongelofelijk veel werk in onze branche, dus mensen die snel geld willen verdienen kunnen zich gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bijvoorbeeld een klusbedrijf beginnen", zegt Dennis Kosten, directeur VLOK tegen Editie NL.

Vroeger moest je volgens VLOK voor elke klusdienst een diploma hebben. "Maar daardoor moest vakmensen veel te lang naar school. Daarom is dat door de overheid afgeschaft."

Daardoor zijn er volgens Kosten veel bedrijven die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten waardoor je als consument in het geval van fraude of schade met lege handen kan komen te staan. "We roepen daarom de consument ook op om niet zomaar iedereen in huis te nemen voor een klus. Gebruik je gezond verstand, de klusser is misschien goedkoop maar goedkoop is vaak duurkoop."