Ga naar de inhoud
Vanaf zaterdag

Blikje meenemen voor statiegeld: gaan we dat echt doen?

Stop je een vies blikje weer in je tas om in te leveren? Beeld © ANP foto

Zaterdag wordt statiegeld op blikjes ingevoerd, maar gaan we ook massaal blikjes inleveren? Het zit namelijk nog niet in ons systeem om onderweg een gebruikt blikje weer in onze tas te stoppen, om later in te leveren. Valt dit gedrag aan te leren?

Volgens Satiegeld Nederland is 9 op de 10 Nederlanders van plan statiegeldblikjes in te leveren. Maar wil dat ook zeggen dat al deze mensen de blikjes ook daadwerkelijk gaan inleveren? "Dat je van plan bent om iets te gaan doen, wil nog niet zeggen dat je het ook gaat doen", zegt gedragspsycholoog Daan van Velsen tegen Editie NL.

Symbolische
Lees ook:
Symbolische aftrap voor invoering statiegeld op blikjes

"Ik denk wel dat het inleveren van blikjes in ons systeem komt te zitten. Het sluit aan bij wat we al kennen: het inleveren van statiegeldflessen. Veel mensen zijn al gewend om deze te bewaren en in te leveren. Het is niet zo dat je dus een hele nieuwe handeling moet creëren."

Gelegenheid

Maar of we het onderweg ook echt gaan doen is nog maar de vraag. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels denkt dat er genoeg inleverpunten moeten zijn willen we het gaan doen. "We willen het wel en het kan ook, want iets inleveren is niet moeilijk, maar vaak ontbreekt de gelegenheid. Een blikje koop je onderweg en gooi je weg. Als er geen inleverpunt heel dichtbij is, dan denk ik niet dat mensen echt de moeite gaan nemen om het blikje te bewaren om vervolgens weg te brengen."

NS
Lees ook:
NS zet inleverautomaten voor plastic statiegeldflesjes op vijf grote stations

"Los daarvan vind ik het natuurlijk heel goed dat het wordt ingevoerd", gaat Wessels verder. "Je moet ervoor zorgen dat het standaardgedrag wordt, maar dat heeft in de praktijk vaak meer voeten in de aarde. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat de overheid ook bedrijven gaat stimuleren om inleverpunten te hebben."

Er zijn momenteel volgens Statiegeld Nederland 27.000 inleverpunten. Op treinstations, in supermarkten en bij tankstations kan je vanaf zaterdag blikjes inleveren. Uit onderzoek van Statiegeld Nederland blijkt dat een derde van de Nederlanders aangeeft het leeggedronken blikje daadwerkelijk in de tas te stoppen die ze bij zich hebben. "Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. We zullen een enorme campagne gaan starten om de consumenten te informeren en daarna te enthousiasmeren om de blikjes in te leveren", zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland tegen Editie NL.

Hij denkt dat consumenten er geen probleem mee hebben om een blikje even in de tas te stoppen om later in te leveren. "Een blikje is natuurlijk anders dan een flesje, want een flesje kan je afsluiten, maar in de landen om ons heen waar er al statiegeld op blikjes zit blijkt dat het geen probleem is. Mensen leveren gewoon netjes blikjes in."