Ga naar de inhoud
Zorgpersoneel

'Mij niet bellen': onbereikbaarheid buiten werktijd steeds belangrijker

In steeds meer cao's wordt het recht op onbereikbaarheid vastgelegd Beeld © Getty Images

Op je vrije dag ook echt kunnen genieten van je vrijheid zonder dat je gebeld wordt door je baas. Tijdens de afgelopen cao-onderhandelingen is vastgelegd dat medewerkers in de zorg het recht op onbereikbaarheid krijgen. Zodat ze op hun vrije dag niet bang hoeven te zijn om gebeld te worden om een extra dienst te draaien. Hoe belangrijk is het om onbereikbaar te kunnen zijn?

Een appje of je even kan bellen, een mailtje of een belletje of je toch nog even kunt bijspringen. Voor zorgpersoneel van ziekenhuizen is dit nu op hun vrije dag verleden tijd. Zij hebben het recht om onbereikbaar te zijn laten opnemen in de cao, en dat gebeurt in steeds meer branches. "In de thuiszorg, de kinderopvang, bij de GHZ en in de verpleging, je ziet het in steeds meer cao's staan", zegt arbeidsrechtjurist Okke Wijntjes tegen Editie NL.

Zorg
Lees ook:
Zorg blaast acties af na akkoord over cao: zo'n 15 procent erbij

Als dit niet in de cao staat dan mag een werkgever je buiten werktijd bellen zonder dat dit meteen consequenties heeft. "Je hebt een vorm van goed werkgever- en werknemerschap, dus als het binnen de perken blijft dan mag jouw baas wel van je verwachten dat je af en toe de telefoon opneemt."

Regelgeving

Maar veel mensen willen dat niet meer. Vakbonden eisen het recht op onbereikbaarheid steeds vaker als arbeidsvoorwaarde. "Het recht op onbereikbaarheid wordt belangrijker voor heel veel werknemers", zegt Kitty Jong van FNV tegen Editie NL. "We zouden er daarom ook het liefst een wettelijke regel voor zien, hier wordt op Europees niveau naar gekeken. Maar we nemen het nu al regelmatig op in cao's omdat werknemers er behoefte aan hebben om te weten wanneer ze ook echt onbereikbaar mogen zijn."

Het recht op onbereikbaarheid betekent dat je niet je apps of mail hoeft te beantwoorden en dat je niet op telefoontjes hoeft te reageren. "Dat is hard nodig, burn-out is door werkdruk beroepsziekte nummer één. We hebben een 24-uurseconomie, we zijn heel erg digitaal tegenwoordig dus er is een grotere behoefte om daar ook paal en perk aan te stellen."

Afbakenen

Volgens haar is de worsteling tussen privé- en werkbalans groot. "De eisen van de werkgever zijn vaak hoog, hierdoor is het afbakenen van werktijden heel belangrijk."

Al zal het niet voor iedereen even belangrijk zijn, sommige mensen vinden het niet erg om af en toe gebeld te worden. "Je legt juist dingen vast voor mensen voor wie het wel een probleem is. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die weinig zeggenschap over het eigen werk hebben. Als je hierover afspraken kunt maken met je baas dan is dit geen issue, maar we zien op de arbeidsmarkt dat er heel veel mensen zijn die de mogelijkheid niet hebben."