11 euro per week. Dat bedrag kunnen ouders die het niet breed hebben krijgen om schoolmaaltijden van te halen voor hun kinderen. Er was al een proef gaande die dit mogelijk maakte voor kinderen op de basisschool, maar het beleid geldt vanaf vandaag ook voor middelbare scholieren. Wat kun je kopen van dat geld?
Ouders die zich aanmelden krijgen een boodschappenkaart van 11 euro per kind per week waarmee ze naar de supermarkt kunnen.
Toegift
Maar is dat wel haalbaar als weekbudget? "Ik zou zeggen: nee. Het is meer een fijne toegift", vertelt voedingsdeskundige Sharon Asscher-Looyen aan Editie NL. "Gezonde voeding is een stuk duurder." Als je het echt van die 11 euro moet doen, kom je al snel uit bij de ongezondere producten.

Wil je het best mogelijke ontbijt samenstellen, dan doe je er goed aan om te kiezen voor producten met langzame suikers. Die zitten bijvoorbeeld in havermout en melk. "Dat zou een mooie basis zijn in de ochtend."
Fruit
Het mooist zou zijn als ouders daar ook nog fruit aan toevoegen. "Maar vers fruit is kort houdbaar en daardoor duurder. Diepvriesfruit is goedkoper en zeker een goede optie. Zo kun je bessen die normaal niet te betalen zijn toch door de havermout doen."
Voorbeelden
Een hele week ontbijten van 11 euro is een puzzel, maar het kan wel. Deze producten kun je bijvoorbeeld halen binnen het budget:
- Havermout (0,79 euro) met halfvolle melk (1,19 euro).
- Kwark (2,75 euro) met een appel (0,25 euro).
- Volkoren brood (2,09 euro) met een gekookt/gebakken ei (1,69 euro) en een avocado (1,39 euro).
In totaal kom je hiermee uit op 10,15 euro en heb je voor meer dan een week ontbijt. Zo kun je met de havermout, het brood en de kwark meerdere ontbijtjes samenstellen.
Voeding voor brein
Het is juist voor scholieren belangrijk dat ze de juiste voeding binnenkrijgen. "Zij zijn in de groei. Daarnaast wordt er op school veel van ze gevraagd, ze moeten veel informatie opnemen. Als je ze niet goed voedt, gaat dat ten koste van hun focus en concentratie. Het brein heeft bepaalde voeding nodig om te concentreren."

Veel ouders besteden volgens de voedingsdeskundige te weinig aandacht aan de samenstelling van het ontbijt. "Kinderen krijgen bijvoorbeeld een boterham met chocopasta, waardoor concentratie juist afneemt. Het leidt tot pieken en dalen. Kies liever niet voor producten vol suikers. Avocado en vette vis zijn betere opties voor het brein."
Lunch
Ook als lunch zijn ouders snel geneigd om brood te geven. "Maar je kunt ook kiezen voor een gekookt eitje. Dat kun je al vooraf klaarmaken. Het is niet al te duur maar bevat wel eiwit."
"Ook kun je kijken naar de goedkopere groenten zoals wortelen", gaat Asscher-Looyen verder. Verder raadt ze aan te kiezen voor producten die lang houdbaar zijn. "Bijvoorbeeld noten."