Denk je aan limoncello, dan denk je aan Italië. Toch zijn alle best beoordeelde limoncello's op de International Wine & Spirit Competition in Londen afkomstig uit Nederland. En ook andere dranken die van oorsprong uit het buitenland komen, worden in Nederland nagemaakt. "Als ergens veel vraag naar is, springen Nederlandse producenten erop in."
Op de International Wine & Spirit Competition in Londen gingen de Eindhovense vrienden Harrie Vet en Nick van den Nieuwenhof er als een van de acht merken met de beoordeling 'goud' vandoor.
"Het is echt heel erg tof om zoiets mee te maken. Daar doe je het stiekem toch voor", vertelt Harrie Vet aan Editie NL. Zijn limoncello draagt de naam Che Dona Luce en is gebotteld in flessen met een lampje erin: een verwijzing naar Eindhoven, oftewel de Lichtstad.
Eenvoudig proces
Limoncello is vergeleken met het maken van andere dranken vrij eenvoudig. "Bier brouwen is een stuk moeilijker. De truc bij limoncello is het vinden van de juiste ingrediënten."
Ook het opschalen is een uitdaging. "Als je een weckpotje vult is het nog wel te doen om de juiste verhoudingen te kiezen, maar als je dat keer 100 of zelfs keer 1000 doet, wordt het lastiger. Met het maken van de juiste afweging zijn we al drie jaar mee bezig."
Nederlandse winnaars
Alle 8 de limoncello's die goud hebben gewonnen bij de wedstrijd zijn Nederlands:
- Loco Moco Crema di Limoncello uit Amsterdam
- Di Cello uit Amsterdam
- Thoob Limoncello Liqueur uit Haarlem
- Elements Distillery Limoncello Liqueur uit Maarssen
- Sardinia Products Schouderklopje Limoncello uit Gorinchem
- Che Dona Luce Limoncello uit Eindhoven
- Josephine van den Biggelaar Limoncello uit De Mortel
- Josephine van den Biggelaar Mandarino uit De Mortel
Acht Nederlandse winnaars dus. En dat voor een Italiaans drankje. "Misschien zit het hier wel in het water", grapt Vet.
Nederlandse productie
Er zijn wel meer uit het buitenland afkomstige alcoholische dranken die in Nederland nagemaakt worden, vertelt Mark van Bergen van de slijterij TDrinks. "Er zijn aardig wat distilleerderijen die mooie producten maken. Zo heb ik Nederlandse wodka, gin en limoncello in de winkel. Als ergens veel vraag naar is, springen Nederlandse producenten erop in en gaan ze het ook maken."

Sommige dranken lijken op de buitenlandse variant, maar dragen een andere naam. "Er zijn dranken die moeten geproduceerd en gebotteld worden in het land van herkomst om ze zo te mogen noemen, zoals cognac en calvados", zegt Van Bergen. "Vieux is eigenlijk de Nederlandse cognac, alleen komen daar geen druiven aan te pas. Dus helemaal identiek is het niet."
Gin is op z'n beurt ontstaan uit jenever. "Maar daar moet dan wel een jeneverbes in gebruikt worden."
Harrie Vet en Nick van den Nieuwenhof hopen dat de winst hun verkoop een boost zal geven. "We zijn van plan onze productie de komende tijd flink op te schalen. We willen de grootste van Nederland worden."
