Ga naar de inhoud
Trend bij voetballers

Gaten in je voetbalsokken: bijgeloof of helpt het tegen blessures?

Beeld © Editie NL

Gaten in je voetbalsokken knippen. Het is een trend in voetballand. Verschillende voetballers doen eraan mee, omdat ze zeggen dat het blessures voorkomt. Het lijkt op het zoveelste staaltje bijgeloof, of hebben ze gelijk?

Het begon met Kyle Wakker, die met gaten in zijn sokken op het veld verscheen. Ook Belg Raj Nainggola en onze eigen Xavi Simons zetten de schaar in hun voetbalsokken.

"Kyle Walker knipte in 2018 al gaten omdat zijn kuitspieren te groot waren voor de kousen", vertelt Marvin Straver van Keeper24 aan Editie NL. "Nu zie je dat weer terugkomen. Het moet ervoor zorgen dat je van de de kramp afkomt."

En als je met zo'n trucje een goede wedstrijd in de benen hebt, pas je het de keer daarna weer toe. "Het kan bij de spelers een soort van bijgeloof worden dat ze beter voetballen met gaten in de kousen." Straver, die zelf op TikTok coachingfilmpjes maakt voor keepers, kan zich zelf niet voorstellen dat dit werkt. "Omdat de spieren dan niet warm blijven."

Bijgeloof

Maar hoe het nou echt zit? Fysiotherapeut Ralph van der Horst van Sports Performance is er duidelijk over: "Het hangt van bijgeloof aan elkaar."

De fysiotherapeut is wel verbaasd dat voetballers nu massaal gaten knippen in hun sokken. "Hoe meer gaten in de kous, hoe meer hij zwabbert rond het bot. De kuit wordt niet beter ondersteund. Een compressiekous en normale kous doen dat juist wel. Ik zie er het nut niet van in. Het is echt een kwestie van bijgeloof."