Zoet, zout, zuur, bitter, umami, en daar komt er misschien nog eentje bij. Naast deze vijf basissmaken is er bij fruitvliegjes namelijk een zesde smaak ontdekt: basisch. Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter dat de vliegjes die smaak echt kunnen proeven. Mensen kunnen dat niet. Of proeven wij straks ook een zesde smaak?
Niemand had het verwacht, vertelt biochemicus Maarten Jongsma van de WUR. "Het is echt heel uniek", vertelt hij aan Editie NL. Hij heeft het onderzoek zorgvuldig bekeken. "Om te bewijzen dat de zesde smaak bestaat, hebben ze echt bijzondere proeven moeten doen."
Maar hoe smaakt het dan? "De smaak van bakpoeder is eigenlijk een licht basische oplossing. Dat is het meest directe wat je ervan kunt voorstellen. Men moet daar misschien aan denken bij het proeven om te weten of het te herleiden is", legt Jongsma uit.
Umami
Het probleem is dat die basische smaak dan in andere producten verwerkt zit. "Dus je proeft ook andere dingen", zegt Jongsma.

Een moeilijke smaak dus. Net als umami eigenlijk, dat pas in de jaren 50 als echte smaak werd erkend door westerse onderzoekers. "Japanners waren allang bekend met umami. Je moet echt goed proeven om het te herkennen."
Zwakke aanwijzingen
Iemand die alles weet van proeven, is smaakdeskundige Wim Vaessen. Hij doet smaakonderzoek op een praktische manier. "We hebben proevers die wekelijks komen proeven. Ze zijn daar erg precies in." Maar deze zesde smaak kwam ook voor Vaessen als een verrassing. "Ik had het niet verwacht, maar het is wel een leuke ontdekking."
Bij mensen zijn er ook zwakke aanwijzingen gevonden dat de smaak bestaat, al kunnen we het nog niet proeven. Toch is het voor de toekomst niet uit te sluiten, want al onze zintuigen werken ingewikkelder dan we denken: "We denken vaak dat we slechts vijf klassieke zintuigen hebben, maar als we kijken naar het aantal verschillende receptoren in ons lichaam, blijken het er veel meer te zijn."