Ga naar de inhoud
Vloeibare snack

Dit shotje smaakt naar frikandel speciaal: 'Je wil het toch proeven'

Er zit geen alcohol in het shotje Beeld © Editie NL

Hij is onmisbaar in het Nederlandse snackassortiment: de frikandel speciaal. Echte liefhebbers kunnen de snack met curry, mayonaise en uitjes nu ook in vloeibare variant naar binnen werken, want er is een heus frikandel speciaal-shotje op de markt gebracht. "Sommige mensen zullen ervan walgen."

Het shotje is een initiatief van Olaf Ouwekerk van snoepwebshop Candyfestival. Het is geen 1-aprilgrap, benadrukt hij. "Snoepland is de laatste jaren steeds extremer geworden. Iedereen probeert elkaar te overtreffen. Hoe gekker, hoe leuker", zegt hij tegen Editie NL. "Blikjes gefermenteerde vis, extreem zure snoepjes, hete chips: het vindt gretig aftrek onder tieners en twintigers. Vooral in combinatie met challenges op social media."

Daarom bedacht hij het shotje frikandel speciaal, een alcoholvrij drankje dat ruikt en smaakt naar frikandel met curry, mayonaise en ui. "Er zullen best mensen zijn die ervan moeten walgen. Maar dat geeft niet. Het is een eerbetoon aan de grootste snack in Nederland."

Lust
Lees ook:
Lust een Spanjaard ook frikandel? Hollands Lloret zoekt een uitweg

De productie is in handen van distilleerderij Onrust Stokers. "We vonden het een leuke uitdaging. Zeker omdat het een drankje moest worden zonder alcohol", vertelt Stefan van Hees van de distilleerderij. "Normaal vangen we smaken in de alcohol tijdens het distilleren, maar voor dit drankje moesten we uit een ander vaatje tappen."

Frikandelhype

De afgelopen jaren zijn er ook al de nodige andere frikandelproducten op de markt gebracht. Zo bestaat er een vlaai met frikandellen, een oliebol gevuld met frikandel (de oliedel) en een loempia met frikandel aan de binnenkant (de loempidel). Ook zijn er salades en pizza's met de smaak van frikandel speciaal.

Wat maakt de frikandel zo geliefd dat we er blijkbaar geen genoeg van krijgen? "Ik denk dat deze snack in ieders leven wel een rol heeft gespeeld", zegt snackrecensent Eke Bosman, op Instagram beter bekend als 'Snackspert'. "Of het nou dronken in de snackbar was na het uitgaan, of zondag op de bank voor de televisie."

Nederlands trots

Nederlanders zijn op de frikandel trotser dan op de kroket, denkt Bosman. "De kroket heeft toch meer een elitaire uitstraling. Daar hebben minder mensen iets mee. De frikadel is voor iedereen. Daarom vinden we alle producten die met frikadel te maken hebben fantastisch. Als ze een mexicano-shotje hadden gemaakt, zouden de reacties niet zo enthousiast zijn geweest."

Al met al is het een slimme zet van de fabrikant, vindt hij. "Je zet hier wel je bedrijf mee op de kaart. Het trekt aandacht. Want eerlijk is eerlijk: je bent nu toch benieuwd naar de smaak van het shotje. Je wil het proeven om mee te kunnen praten."

Het oordeel van de snackrecensent zie je vanavond om 18.15 uur in Editie NL.