Niet alleen de Keukenhof opent deze week weer de deuren. Ook de Achterhoek krijgt een ware tulpenroute. De bloemen zijn opvallend goed beveiligd: een deel van de route is afgezet met schrikdraad en er is camerabewaking om potentiële tulpendieven af te schrikken. Zijn tulpen dan zoveel geld waard?
Ruim duizend meter aan schrikdraad en vier camera's bewaken een veldje in Emmerik, dat deel uitmaakt van de tulpenroute. En dat is ook nodig, beweert Hans Kuijper van Exclusive Flowers Europe. "Ze zijn gekweekt in koude grond. De tulpen zijn groter en bloeien langer dan de eenvoudige soorten. Er staan soorten bij die mensen nooit eerder gezien hebben."
Dat maakt de tulpen geliefd. "Als er geen schrikdraad omheen zit zijn ze in twee dagen geplukt", zegt hij tegen Editie NL.
Tulpenkweker Henk van der Slot kan erover meepraten. Ook hij heeft unieke tulpen. "Bijvoorbeeld de Joyce-tulp, die een sterke geur heeft. Het is een van de weinige soorten die je woonkamer echt doen ruiken naar de tulp."
Die zijn meer waard dan de tulpen in de supermarkt, die vaak maar een euro of drie kosten. "De Joyce-tulp kost al snel rond de 6 euro per bos." Van der Slot vergelijkt het met auto's. "De een koopt een Suzuki Alto, de ander wil een dikke Range Rover."
Duurste tulpen
De duurste tulpen ooit komen uit de zeventiende eeuw tijdens de zogeheten tulpenmanie. Deze tijd wordt ook wel de dwaze tulpenhandel of bollengekte genoemd, omdat de bloemen voor enorm hoge prijzen over de toonbank gingen. De duurste tulp die ooit verkocht werd was 3000 gulden. Voor de prijs van drie bollen had je in die tijd een heel grachtenpand in Amsterdam.
Bedrijven zijn soms jaren bezig met het kweken van zo'n unieke tulp. De bol kan daardoor veel geld waard zijn. "Ik heb weleens gehad dat de bollen zijn gestolen van een nieuwe mutant waar we maar een kleine partij van hadden", zegt de tulpenkweker. "Die waren echt waardevol."
Toch kun je het maar beter laten, want rijk word je niet van het stelen ervan. Ook niet van de duurste soorten. "Op dit moment levert het zo'n twee euro per bol op."
