Ga naar de inhoud
30 dagen vasten

Ook niet-moslims doen mee aan ramadan: 'Uit respect'

Bijna het hele team van dit restaurant in Haarlem doet mee aan de ramadan Beeld © Editie NL

Woensdagavond is de ramadan van start gegaan. Maar het zijn niet alleen maar moslims die 30 dagen lang niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Sommige niet-moslims vasten met hun collega's, vrienden of buren mee. "Uit solidariteit en nieuwsgierigheid."

In totaal wonen er 900.000 moslims in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is ongeveer 5 procent van de bevolking. Het overgrote deel van hen doet mee aan de ramadan.

Maar er zijn er ook niet-moslims die de uitdaging aangaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Malu Poke in Haarlem, een pokébowlrestaurant. "We zijn met 25 collega's en 12 daarvan zijn moslim. Toch doet bijna iedereen mee aan de ramadan", vertelt medewerker Isa Arslan aan Editie NL.

Mag
Lees ook:
Mag je baas je verbieden te vasten tijdens de ramadan?

Het is de derde keer dat de werknemers dit doen. "De meeste niet-moslims doen de hele maand mee. Degenen die voor de eerste keer gaan vasten, kijken even aan in hoeverre ze het volhouden. Als het niet lukt, mogen ze gewoon eten", zegt Isa.

Respect

Zijn collega Daan doet dit jaar voor het eerst mee. "Ik ben geen moslim, maar doe het uit respect voor mijn collega's", vertelt hij. "Ze zeggen dat het je lichaam reinigt. Daarnaast wil ik graag een keer ervaren hoe het is om te leven alsof je minder hebt. Ik hoop te leren om respect te hebben voor wat ik heb."

Ramadanregels

De ramadan duurt in totaal 30 dagen. Moslims in Nederland zullen dit jaar ongeveer 13 uur per dag – als het buiten licht is – vasten. Naast het vasten mag je overdag niet roken, vloeken, liegen en roddelen, en geen seks hebben.

Tot nu toe gaat het goed bij Daan. "Maar we zijn pas een ochtend bezig, dus tot nu toe is het nog makkelijk. Er zullen wel dagen komen dat het lastiger gaat worden. Toch denk ik dat het wel goedkomt."

Ook zijn collega Max doet mee. "Ik denk dat ik het vanavond wel zwaar ga krijgen. Gelukkig gaan we aan het einde van de dag naar de snackbar hiernaast. Elke avond na zonsondergang gaan we met het hele team eten."

Meer voorbeelden

Contactorgaan Moslims en Overheid kent veel voorbeelden van niet-moslims die meedoen aan het vasten. "Over het algemeen doen mensen dit vanuit solidariteit voor anderen, maar ook omdat ze nieuwsgierig zijn naar het vasten en de ramadan", zegt Muhsin Köktas van de organisatie. "Er zijn ook multinationals die één dag meedoen."

Duurdere
Lees ook:
Duurdere dadels met ramadan: 'Inflatie en slechte oogsten'

Ook als je niet meedoet aan het vasten, kun je rekening houden met collega's die aan de ramadan doen. "Ik verwacht echt niet dat mensen hun gedrag aan mij gaan aanpassen. Maar het is als gebaar wel netjes om niet naast een collega te gaan roken. Of om voor iemands neus uitgebreid te gaan eten", zegt Köktas.

Toch is het volgens hem echt niet erg als je het een keertje vergeet. "Als je per ongeluk vraagt of iemand mee gaat lunchen of koffie wil, is dat echt niet erg."