Ga naar de inhoud
Vier dagen na verjaardag

Roy is net 18 en heeft alle rijbewijzen al op zak: 'Touringcar is mijn favoriet'

Roy (18) mag in alle voertuigen (plus aanhangers) rijden.

Achttien jaar en vier dagen. Zo oud was Roy Speelziek uit het Gelderse Aalten toen hij slaagde voor zijn laatste rijexamen. Hij heeft nu alle rijbewijzen op zak en mag dus in elk voertuig rijden. "Mijn zusje en broertjes beweren dat ze het nog sneller kunnen."

Of het nu een trekker, touringcar of vrachtwagen met aanhanger is: Roy kan en mag ze allemaal besturen.

Op zijn zestiende haalde hij z'n brommer- en trekkerrijbewijs. Toen hij zeventien was bemachtigde hij z'n autorijbewijs. En nu is het hem in vier dagen tijd ook nog gelukt om zijn rijbewijs voor de bus, motor, vrachtwagen en vrachtwagen met aanhanger te halen.

"Vanaf je zeventiende mag je al lessen nemen, dus dat heb ik gedaan." Die lessen kreeg hij van zijn eigen vader en opa, die een rijschool hebben. Voor alle praktijkexamens is hij in één keer geslaagd.

Toekomstig beroep

Zijn favoriet is de touringcar. "Dat je echt de verantwoordelijkheid hebt voor mensen achterin, dat voelt wel bizar. En het stuurt heel anders dan de vrachtwagen, je moet de bochten veel groter maken. Het voelt alsof je over de stoepranden zweeft."

Nog
Lees ook:
Nog altijd minder jongeren met rijbewijs dan voor corona

Toch denkt hij niet dat hij nog vaak in een touringcar te vinden is. "Ik ben niet van plan buschauffeur te worden. Vrachtwagenchauffeur lijkt me wél heel leuk. Maar eerst moet ik mijn opleiding als timmerman nog afmaken."

Familie

Nu hij alle rijbewijzen op zak heeft, is er een last van zijn schouders gevallen. "Het is echt een opluchting. Vanaf mijn veertiende krijg ik hier in huis al te horen dat ik er op mijn achttiende meteen zoveel mogelijk moet halen. Dus toen de week van mijn verjaardag aanbrak was ik heel zenuwachtig. De druk vanuit de familie was hoog, ook al beweren ze zelf van niet."

Hierna is het de beurt aan zijn zusje en twee broertjes. "Die zeggen nu al dat ze het nog sneller gaan halen dan ik. Dat zou misschíén kunnen als ze geluk hebben met hun verjaardagen. Die van mij was op een maandag, en die dag kon ik geen examen voor de vrachtwagen en bus doen. In principe moet het in drie dagen kunnen, in plaats van vier."