Wie Barack Obama altijd al in levenden lijve heeft willen zien, kan op 1 mei zijn kans grijpen. De voormalig president van de Verenigde Staten geeft die dag een lezing in de Ziggo Dome. Maar geïnteresseerden moeten diep in de buidel tasten: de ticketprijzen voor het evenement lopen op tot 2750 euro. Waarom hebben mensen zoveel geld over voor een spreker?
Obama komt in Amsterdam vertellen over nieuw leiderschap, waar hij zich op focust sinds hij geen president meer is. "Zijn Obama Foundation draait om dat thema", vertelt Amerikadeskundige Raymond Mens aan Editie NL. "Om jonge mensen klaar te stomen om in het leiderschap te komen, en de wereld te veranderen."
Ticketprijzen
De minimale ticketprijs voor het evenement in de Ziggo Dome is 55 euro, maar de bedragen loop al gauw op. Zo zijn er ook 'reguliere' tickets voor 385 euro – zonder luxe extra's – en dus zelfs voor 2750 euro. In dat laatste geval ben je verzekerd van twee zitplaatsen op een van de voorste rijen, een diner, mag je over de rode loper én krijg je de kans om met Obama op de foto te gaan.

Raymond Mens begrijpt wel waarom mensen diep in de buidel tasten om Obama te zien. "Hij heeft natuurlijk charisma, en het was de eerste zwarte president van Amerika. Voor veel mensen is het echt een inspirerend figuur. De meeste Nederlanders hebben nooit de kans gehad om hem in het echt te zien."
Aandacht voor VS
In Nederland is er veel aandacht voor alles wat er in de Verenigde Staten speelt. "Zo ook de Amerikaanse politiek. Die leeft echt in Nederland", zegt Mens. "We kijken naar Amerikaanse tv. De samenleving daar houdt ons erg bezig."
Je kan Obama volgens hem vergelijken met een popster. "Ik ga bijvoorbeeld zelf naar Bruce Springsteen in de Ziggo Dome en daar betaal ik ook flink voor. Mensen willen Obama gewoon heel graag zien."

Ook voor Michelle Obama – die in 2019 al een lezing gaf in de Ziggo Dome – werd veel geld neergeteld, zegt Mens. "Dat was een Q&A. Je hebt dan het gevoel dat je bij een intiem gesprek bent. Dat zal ook zo zijn bij Barack Obama."
Kosten
Barack Obama behoort tot de duurdere sprekers ter wereld, vertelt Robert de Vries van sprekersbureau Quality Bookings. "Een tijdje geleden hebben we voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore naar Nederland gehaald. Alleen al de beveiliging drijft de prijs van zo'n spreker enorm op. Dit zijn de leiders van de wereld, mensen willen ze zien. Het zijn de mensen die de wereld bestieren."
Als het evenement van Obama in een kleinere locatie zou zijn geweest, waren de tickets volgens De Vries vermoedelijk nog veel hoger geweest. "Hoe meer plekken in de zaal, hoe lager de prijs."

Maar er zijn sprekers die nog veel meer vragen. "Obama doet dit niet per se als werk. Hij vindt het ook gewoon leuk. Er zijn ook commerciële sprekers die zo een paar ton rekenen. Tickets kosten in zo'n geval ook meer dan drieduizend euro."
Wat Obama zelf aan het evenement overhoudt? "Dat weet ik wel, maar dat kan ik niet zeggen, omdat ik zelf sprekers vertegenwoordig."
Miljoenenbusiness
Ook in Nederland is het geven van lezingen volgens De Vries een miljoenenbusiness. "Er zijn genoeg sprekers die volle zalen trekken. Daar waar sprekers voorheen voornamelijk door bedrijven werden ingehuurd, trekken ze nu ook zelf volle zalen omdat mensen geïnspireerd willen worden."