Ga naar de inhoud
17 maart

Nederland kleurt vandaag groen: St. Patrick's Day wint aan terrein

St. Patrick's Day in Den Haag Beeld © ANP

Het is vandaag 17 maart, oftewel St. Patrick's Day. En niet alleen Ierland kleurt dan groen: ook in Nederland duiken er steeds meer evenementen op om de Ierse feestdag te vieren. "We vinden het leuk om 'Irish for a day' te zijn."

Ierse muziek, Guinness-bier en veel groene kostuums. In Den Haag wordt St. Patrick's Day vandaag groots gevierd. "Het is vergelijkbaar met onze Koningsdag, waar je oranje kleding aantrekt", legt organisator Marco Bijsterbosch uit aan Editie NL.

Grootste van Europa

Het evenement wordt dit jaar voor de dertiende keer georganiseerd door de Irish Club Netherlands. Elk jaar zijn er meer dan 10.000 mensen aanwezig. "Het is het grootste St. Patrick's Day evenement van Europa. Buiten Ierland dan."

Happy
Lees ook:
Happy St. Patrick's Day! Dit vieren de Ieren

Het evenement is met de jaren enorm gegroeid. "St. Patrick's Day wordt in Nederland steeds populairder", ziet Bijsterbosch. "Niet alleen in Den Haag, maar ook in andere plaatsen." Zo zijn er vandaag ook feesten in Groningen, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Almere.

Ook Alwin Mijnes, marketingmanager van speciaalbiergroothandel De Kikvorsch, waar Guinness onder valt, ziet de populariteit van de feestdag toenemen. "Dat zie je alleen al aan het feit dat er groene hoedjes in de winkels liggen. Men vindt het leuk om 'Irish for a day' te zijn en de feestdag mee te vieren."

Meegenomen door Ieren

Het feest is volgens Mijnes met de Ieren mee naar Nederland gekomen. "Er zijn hier door de jaren heen steeds meer Ieren komen wonen en het biermerk Guinness is populairder geworden, waardoor Ierland als land bekender is geworden."

Ieren in Nederland

Het aantal Ieren in Nederland is flink toegenomen. In 2000 woonden er 6800 mensen uit Ierland in ons land. In 2019 waren dat er al 10.200. 

Bron: CBS

"Ierland is inmiddels een geliefd vakantieland", gaat Mijnes verder. "Het feit dat mensen positieve herinneringen hebben aan hun vakanties daar, draagt ook bij aan de populariteit van het feest in Nederland." 

Sint Patricius

Maar wat vieren ze eigenlijk? "Op St. Patrick's Day eren mensen de heilige Sint Patricius, die vanuit Schotland naar Ierland ging om het christendom te verspreiden. Het klavertje drie, oftewel de Vader, Zoon en Heilige Geest, is een belangrijk symbool voor de Ieren. Dat staat ook deze feestdag centraal."

Ga jij de feestdag ook vieren? Vergeet dan je groene outfit niet. "Als je geen groen draagt, knijpt een dwerg je in de bil", zegt Bijsterbosch. "Zo luidt de spreuk."