Ga naar de inhoud
Populaire kleur

50 tinten groen: waarom zoveel politieke partijen voor deze kleur kiezen

Veel partijen hebben een groen logo Beeld © Editie NL

Groen is hot en happening. Niet alleen in de mode, maar ook in de politiek. BoerBurgerBeweging, GroenLinks, D66, CDA en Partij voor de Dieren kiezen allemaal voor een logo en huisstijl in die kleur, terwijl ze verschillende boodschappen willen overdragen. Doe je er als partij nog verstandig aan om voor deze kleur te gaan?

Politiek strateeg Jack de Vries begrijpt wel waarom groen zo'n populaire kleur is. "Groen behoort tot het positieve kleurenschema. De kleur komt op een prettige manier bij mensen binnen. Het maakt iets positiefs in mensen los", vertelt hij aan Editie NL.

Naast positiviteit heeft de kleur nog meer betekenissen. "Het staat voor vooruitgang, veiligheid en verbinding. In persoonlijkheidstesten is groen is altijd de verbinder."

Imagoboost

De kleur heeft volgens kleurconsulent Regien Strategier een imagoboost gehad. "Groen is de laatste tijd een populaire modekleur geworden, terwijl het vroeger een suffe kleur was die niet verkocht werd."

BoerBurgerBeweging
Lees ook:
BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies de grootste

Elke groentint heeft volgens Strategier haar eigen boodschap. "Grijsgroen maakt bijvoorbeeld niet vrolijk en matgroen is ook niet erg aantrekkelijk. Licht- en felgroen kan daarentegen juist wel vrolijk en energiek maken, omdat er geel in zit: de meest stralende kleur."

Per partij anders

Iedere partij maakt op zijn eigen manier gebruik van groen. "Het CDA heeft de slogan: Minder ik, meer wij. Het groen staat bij die partij voor verbinding. De slogan van D66 is: Stop stilstand, stem vooruit. Bij hen staat het groen voor vernieuwing", legt De Vries uit.

Bij de Partij voor de Dieren spreekt de kleur voor zich. "Daar staat groen voor het dierenrijk", zegt De Vries. En ook bij GroenLinks laat de betekenis van de kleur zich raden. "Maar die partij gebruikt twee kleuren: groen voor milieu en rood van socialisme. Zij hebben de kleuren van de woorden in het logo omgedraaid, om extra aandacht te trekken."

Nederland
Lees ook:
Nederland kleurt vandaag groen: St. Patrick's Day wint aan terrein

BBB gebruikt de kleur weer op een andere manier. "Groen staat voor de boeren, maar ook voor het optimisme. Hoop was in hun campagne heel belangrijk", zegt de politiek strateeg. Op de verkiezingsavond droeg Caroline van der Plas zelfs een limegroene blouse en matchende nagellak. "Ik vond het enig", zegt kleurconsulent Strategier. "Het maakt je enorm zichtbaar. Daar is echt goed over nagedacht."

Kracht verliezen

Toch kan het ook z'n kracht verliezen als te veel partijen aan de groentrend meedoen. "Als je allemaal groene posters naast elkaar ziet hangen, wordt het wat minder onderscheidend", zegt De Vries. "Dan knalt misschien de VVD er te veel uit. Het is belangrijk dat je als partij iets extra's toevoegt qua foto of slogan."