Ga naar de inhoud
BBB winst

Jong of juist ervaren, deze BBB'ers moeten het waar gaan maken

Martin Jansen, BBB Drenthe Beeld © Editie NL

Na de monsterzege van gisteren moet de BoerBurgerBeweging heel wat zetels gaan vullen. Niet alleen in de Eerste Kamer maar ook in alle provinciebesturen. Heeft de jonge partij wel genoeg kandidaten? En wie zijn ze?

Zoals het er nu naar uitziet heeft de BBB van Caroline van der Plas 16, mogelijk 17 zetels weten te bemachtigen in de Eerste Kamer. De partij kan nu langzaam gaan nadenken wie deze zetels gaan vullen. Misschien wordt het wel Martin Jansen (29), van BBB Drenthe. Deze jonge melkveehouder uit Pesse staat op plek 9 op de kieslijst.

In Drenthe behaalde BBB een overwinning van 35 procent. Jansen kan zich dus opmaken voor een nieuwe baan als Statenlid. "Ik ben er nog steeds sprakeloos van", zegt hij tegen Editie NL. "We hadden er door de peilingen wel rekening mee gehouden, plek nummer 9 zou erom spannen."

Boeren
Lees ook:
Boeren draaien vlaggen weer om: 'Hoop op betere tijden'

De melkveehouder zal nu een deel van zijn tijd op het provinciehuis gaan doorbrengen. "Ik ben super trots op mijn ouders en mijn vriendin dat ze me hierin steunen."

'Samen sta je sterk'

Omdat hij uit een boerenbedrijf komt, is de politiek nieuw voor hem. "Politiek interesseert ons allemaal momenteel, er speelt heel veel. We hebben gelukkig aardig wat mensen met politieke ervaring, zelf heb ik dat niet." En dat vindt hij wel een beetje spannend. "Je moet het met elkaar gaan doen, dat is het belangrijkst. Samen staan we sterk, samen moeten we naar de oplossing toe. Ik hoop dat we het goede geluid gaan laten horen."

In Den Bosch loopt Wim Jaspers vandaag met een grote glimlach het provinciehuis binnen. De voormalig boer werkt momenteel op een boomkwekerij in Someren-Heide en mag straks deelnemen aan het provinciebestuur. Hij heeft al wel ervaring in de politiek. Hij was jarenlang wethouder en fractievoorzitter bij een andere lokale partij. "Het is echt uniek wat we meegemaakt hebben", zegt hij tegen Editie NL. "We zijn al ruim twee jaar bezig en als je dan ziet wat we hebben bereikt dan is dat echt geweldig."

Hij denkt niet dat de partij moeite gaat hebben met het vullen van de zetels. "We zijn al twee jaar bezig met de screening en opleiding van onze kandidaten. Dus dat dit gaat lukken daar heb ik honderd procent vertrouwen in."

BBB
Lees ook:
BBB stevent ook bij waterschappen af op klinkende zege

Wie ook al klaarstaan zijn de leden van BBB Jong. Jurre Boers (19) is voorzitter van die afdeling van de partij. Hij woont in Vriezenveen bij zijn ouders. Ook al doet zijn naam anders vermoeden: hij is geen boer. "Mijn ouders zijn geen boeren, mijn vader werkt als vertegenwoordiger in de agrarische sector en mijn broer werkt op een melkveehouderij. Maar BBB is geen boerenbeweging, we zijn er voor iedereen." Zelf doet hij de lerarenopleiding geschiedenis in Zwolle. "In mijn vrije tijd werk ik op de golfbaan en in de ouderenzorg."

Toch ziet hij een carrière in de politiek wel zitten. "Ik stond zelf op plek 20 in Overijssel, maar ik maak nog wel een kans op een zetel omdat er nog veel namen doorschuiven naar de Eerste Kamer."

'BBB
Lees ook:
'BBB wordt machtsfactor van belang in provincies en Eerste Kamer'

Volgen politiek verslaggever Frits Wester is het voor een partij belangrijk dat er jongeren zoals Jurre klaarstaan. "Bij veel partijen is de jongerenafdeling een kweekvijver", zegt hij tegen Editie NL. "Mark Rutte was ooit voorzitter van de JOVD, heel veel leden van het CDJA zijn later landelijk actief geworden en de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was ooit lid van de Jonge Socialisten, de jongerentak van de PvdA."

Maar de BBB-jongeren moeten nog beginnen, dus die zullen nu nog niet op de zetels terecht komen. Volgens Wester zijn dat vooral mensen die bij andere partijen weg zijn gegaan. "Wat het moeilijke is bij een politieke beweging die in één keer zo groot wordt, is dat er mensen van alle politieke windrichtingen bij elkaar komen om een bepaald thema, in dit geval het BBB-gevoel. En nu moet blijken of dat er voldoende cement is om ook op alle andere thema's het met elkaar eens te worden."