Ga naar de inhoud
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Panda Fan Xing blijft nog even in Ouwehands, China heeft geen plek

Fan Xing is geboren in Ouwehands Dierenpark Beeld © Ouwehands Dierenpark

Liefhebbers van reuzenpanda Fan Xing kunnen hun hart ophalen. Haar verblijf in Ouwehands Dierenpark Rhenen is opnieuw verlengd. In China is op dit moment geen plek voor de beer.

De voorbereidingen voor het vertrek van Fan Xing lopen al jaren, maar gaan moeizaam. Mede door lockdowns is de verhuizing al verschillende keren uitgesteld.

Wanneer Fan Xing kan vertrekken hangt af van jonge reuzenpanda’s uit andere landen die ook naar China verhuizen. Na aankomst moeten de dieren in quarantaine, en de plekken daarvoor zijn beperkt. Op dit moment is er geen ruimte voor Fan Xing.

"We onderhouden nauwe banden met de collega’s in China en hopen binnenkort meer duidelijkheid te krijgen over een mogelijke vertrekdatum", laat Ouwehands Dierenpark weten.

Pandajong
Lees ook:
Pandajong blijft langer dan gepland: verhuizing naar China verloopt moeizaam

Fan Xing leeft op dit moment samen met haar moeder Wu Wen. Tot nu toe tolereren ze elkaar nog, maar de band verandert. Reuzenpanda’s zijn solitaire dieren en leven het liefst alleen.

Managementprogramma

Fan Xing zal naar China verhuizen om deel uit te maken van het internationale managementprogramma, bedoeld om de diersoort in stand te houden. De reuzenpanda staat op dit moment niet meer genoteerd als ‘bedreigd’ op de IUCN rode lijst, maar valt wel onder de categorie ‘kwetsbaar’, wat betekent dat bescherming nodig blijft.