Premier Mark Rutte en SP-leider Lilian Marijnissen zijn gisteren op de gevoelige plaat vastgelegd. Op een foto is te zien hoe de twee politici voorafgaand aan het NOS-slotdebat stiekem meegluren terwijl Caroline van der Plas (BBB) op haar telefoon kijkt. "Toch de nieuwsgierigheid."
De foto van de meeglurende politici werd vanmorgen gepubliceerd in de Volkskrant. "Ik had op het moment zelf helemaal niets door", vertelt Caroline van der Plas aan Editie NL.
Appje over oorbel
Rutte en Marijnissen hebben volgens haar geen bijzondere informatie kunnen zien. "Ik weet nog dat ik voor het debat een appje stuurde in de groepsapp van onze fractie. Het viel collega's op dat ik maar één oorbel in had, ze dachten dat ik de andere kwijt was. Maar ik had 'm uit vanwege het microfoontje: daar zou mijn oorbel anders tegenaan tikken en dat hoor je op televisie."

Ze maakt zich dan ook niet druk. "Ze hebben geen informatie kunnen zien in de categorie 'functie elders'. Het was toch de nieuwsgierigheid, denk ik."
Moeilijk te onderdrukken
Die nieuwsgierigheid is moeilijk te onderdrukken, vertelt hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel. "Je bent benieuwd naar wat er naast je gebeurt en dat gevoel is moeilijk te onderdrukken. Wat je daar krijgt aangeboden is privé. Je krijgt een wereld voorgeschoteld die voor jou misschien wel interessant is. Dus als degene naast je in de trein op Instagram zit, wil je toch even kijken."
Toch wil het niet per se zeggen dat Rutte en Marijnissen echt op zoek waren naar informatie. "Het kan ook gewoon een reflex zijn. De telefoon geeft licht, er gebeurt iets. Het trekt je aandacht."
Pottenkijkers vermijden
Er zijn manieren om meegluurders het zicht te belemmeren, vertelt techjournalist Floris Poort van platform Bright. "Je kunt de nachtmodus van je telefoon inschakelen; witte tekst op een zwarte achtergrond is moeilijker te lezen van een afstandje. Of de helderheid wat lager zetten."
Ook bestaan er zogenoemde 'privacy screens' die voorkomen dat anderen kunnen meekijken. "Dat zijn een soort screenprotectors die zorgt dat de kijkhoek nauwer wordt. Er zijn bedrijven die standaard zo'n scherm op het telefoon van medewerkers plaatsen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er bedrijfsgeheimen lekken in de trein."
Voor politici en Kamerleden zou het wellicht een optie zijn, denkt Poort. "We hebben natuurlijk al eerder kabinetsleden gezien die best wel onvoorzichtig met geheimen stukken omgingen."