Ga naar de inhoud
Eva Jinek bekritiseerd

Vijf jaar verschil tussen kinderen te veel? 'Verschillende levensfases'

Rianne van der Donk (midden) scheelt 15 jaar met haar jongste zusje (links)

Is vijf jaar leeftijdsverschil tussen broers en zussen te veel? Maarten van Rossem vindt van wel. Dat was zijn reactie op de zwangerschap van Eva Jinek. Haar tweede kind scheelt straks vijf jaar met haar eerste zoon Pax. Maar is er eigenlijk een 'goed' onderling leeftijdsverschil?

Van Rossem vertelde in zijn podcast dat hij het leeftijdsverschil van Eva's zoontje Pax en het tweede kindje wel groot vindt. "Als kinderen vijf jaar verschillen, dan zit het oudste kind in de zesde klas van de middelbare school en het jongste kind begint er net aan. Dat zijn totaal verschillende werelden." Later bood hij zijn excuses aan voor de opmerking.

15 jaar verschil

Maar zit er een kern van waarheid in zijn verhaal? "Mijn jongste zusje Angelique is vijftien jaar jonger dan ik", vertelt Rianne van der Donk aan Editie NL. Ze hebben een heel goede band. "Ik denk dat dat júíst komt doordat er vijftien jaar tussen zit. Ik heb haar bijna een soort van mee-opgevoed. Als Angelique 's avonds naar bed werd gebracht was de vraag: gaat papa, mama of Rianne? Ik ben zelfs bij de bevalling geweest. Dat is echt heel bijzonder."

Eva
Lees ook:
Eva Jinek: 'Absurd dat boomers zich met mijn zwangerschap bemoeien'

Haar zusje was tien toen Rianne uit huis ging. "Inmiddels ben ik 39 en is zij 23 jaar. Ze heeft nog niet zo lang haar eerste eigen woonruimte. Ze past soms ook op mijn kinderen en we proberen af en toe tijd vrij te maken om samen leuke dingen te doen."

Tussen Rianne en Angelique zit nog een zus, Claudia, die nu 36 is. "Met haar heb ik een andere band, maar die is ook prima, vertelt Rianne. "Vroeger heb ik meer ruzie met haar gemaakt. Dat hoort erbij op die leeftijd. Mijn jongste zusje is eigenlijk een mengelmoes van ons twee."

Voorbeeldfunctie

De 30-jarige Charissa Croes-van der Wal heeft een oudere zus met wie zij 13 jaar scheelt. Zelf heeft ze het grote verschil soms als een voordeel ervaren. "In de puberteit heeft mijn zus veel voor me kunnen betekenen. Ik kon op jonge leeftijd al bekijken met wat zij deed. Ik keek altijd tegen mijn zus op. Ze had een voorbeeldfunctie. Ik werk nu, net als zij, met kinderen."

Maar als jonger kind is het ook lastig geweest. "Toen was het leeftijdsverschil echt groot. We zaten in verschillende levensfases. Maar toen ik volwassen werd, een relatie kreeg en ging trouwen zijn mijn zus en ik juist heel hecht geworden. We lijken veel op elkaar qua karakter."

'Mijn
Lees ook:
'Mijn zoontje mag zijn stiefbroertje niet'

Dat verschil in leeftijdsfases herkent Rianne wel. "Ik vond het wel jammer dat ik niet met haar op stap kon. Dat deed ik met mijn andere zus wel. Toen ik ging trouwen zat mijn jongste zus in het complot van het vrijgezellenfeest, maar ze kon zelf niet mee omdat ze nog te jong was. Ik had haar daar graag bij willen hebben."

Wisselende onderzoeken

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het leeftijdsverschil tussen kinderen, met wisselende conclusies. "Over het algemeen zien we dat de band vaak minder hecht is bij een leeftijdsverschil van meer dan drie of vier jaar", zegt ontwikkelingspsycholoog Kirsten Buist, die zelf ook onderzoek deed naar het onderwerp. "Maar tegelijkertijd hebben broers en zussen met een klein leeftijdsverschil meer ruzie. Ze concurreren om de aandacht van hun ouders, willen dezelfde dingen omdat ze in dezelfde leeftijdsfase zitten en daardoor is er meer rivaliteit."

Maar leeftijdsverschil zegt lang niet alles. "Een groot verschil hoeft absoluut niet te betekenen dat de band minder goed is. Uiteindelijk heeft bijvoorbeeld de persoonlijkheid een sterker effect op de band tussen broers en zussen dan het leeftijdsverschil."

Het is dan ook goed om hier als ouder niet te veel de focus op te leggen. "Je hebt er natuurlijk ook weinig over te zeggen. Je kan wel een klein leeftijdsverschil willen tussen je kinderen, maar het leven is nu eenmaal niet helemaal maakbaar."