Ga naar de inhoud
Jesse Wijnans

Nederlander doet mee aan Finse songfestivalact: 'Potentiële winnaar'

Jesse (rechts) danst in de act van Finland Beeld © Miikka Warila

Tot nu toe behoort de Nederlandse songfestivalinzending nog niet tot de favorieten van de bookmakers. Maar er is tóch een reële kans dat een Nederlander er met de winst vandoor gaat. Jesse Wijnans uit Den Bosch danst namelijk mee in de act van Finland, die er volgens kenners zomaar eens met de winst vandoor kan gaan. "Ik versta niks van de songtekst."

De 31-jarige Jesse is een van de vier dansers bij het nummer Cha Cha Cha van de Finse zanger Käärijä, en danst daarop, jawel, de cha cha cha. "Echt heel erg vet dat ik mee mag doen", zegt hij tegen Editie NL. "Het Eurovisiesongfestival is voor dansers een droom."

Contact met choreograaf

Dat Jesse – die in 2019 te zien was in het tv-programma Dancing With The Stars – zich tussen de Finnen op het podium mag begeven, heeft hij te danken aan choreograaf Reija Wäre. "Mijn beste vriendin, met wie ik in Tilburg gestudeerd heb, is Fins. Toen ik in 2018 bij haar op visite ging, heb ik een les gevolgd van Reija."

Songfestivalnummer
Lees ook:
Songfestivalnummer komt op 61ste plaats binnen in Single Top 100

Sindsdien heeft hij altijd contact met de choreograaf gehouden. "Ik reis al vijf jaar op en af naar Finland om voor haar te werken." Hij deed al eerder mee aan Reija's choreografieën in de voorrondes voor het songfestival. "Die wedstrijden zijn altijd een heel spektakel. Ik deed nu voor de vierde keer mee. En dit jaar heeft haar choreo dus gewonnen."

Finse taal

Hij is de enige niet-Finse danser van het team. "Ik versta ook als enige niks van wat er gezongen wordt, het is nogal een moeilijke taal", lacht hij. Inmiddels hebben ze de tekst aan Jesse uitgelegd. Het gaat over een jongen die – zoals veel Finse mensen – een beetje nors en afstandelijk is, maar loskomt na een piña colada. Hij kan niet wachten tot het weekend is en kan drinken. Dan wil hij de cha cha cha dansen."

De tekst gaat verder onder de video.

Jesse moest even wennen aan het heftige nummer, geeft hij toe. "Ik moest even slikken. Maar nu ik de tekst begrijp, snap ik het nummer ook beter." De choreografie ligt hem bovendien goed. "Ik ben van origine Latin-danser en de cha cha cha is natuurlijk een Latin-dans."

Catchy

Misschien gaat hij er nog wel vandoor met de winst ook, want Finland scoort hoog bij de bookmakers. En dat is niet gek ook, meent songfestivalverslaggever Lonneke Haveman. "Het is een heel aanstekelijk nummer. Dat 'cha cha cha' is heel catchy, je kan het meteen meezingen."

Ook de verschillende stijlen in het nummer trekken de aandacht. "Het gaat van een soort duistere metal/rock naar mierzoete Japanse manga/pop. Een rare mix met veel uitersten. Daardoor valt het nummer heel erg op."

Songfestivalduo
Lees ook:
Songfestivalduo Mia en Dion opnieuw iets gedaald bij bookmakers

Dat Käärijä in het Fins zingt, is volgens Haveman geen obstakel. "Op het songfestival is dat juist leuk. Door de 'cha cha cha' tussendoor spreekt het mensen alsnog aan. Net als de 'oehoe aha' van S10, vorig jaar."

Potentiële winnaar

Ze denkt dat dit nummer zomaar eens kan gaan winnen. "Op dit moment staat Finland bij de bookmakers op de tweede plek, onder Zweden. Maar die maakt morgen pas z'n inzending bekend. Dat het land nu op nummer één staat is puur en alleen op basis van het feit dat Loreen – bekend van de oude songfestivalhit Euphoria – het zal zingen. Dat kan dus zomaar nog veranderen", zegt Haveman. "Finland is zeker een potentiële winnaar. Ze maken meer kans dan Nederland."

Jesse vindt het bijzonder dat de Finse inzending er zo goed voor staat. "Ik krijg er kippenvel van als ik eraan denk. Wie weet winnen we echt, ik hoop het. Maar voor mij is meedoen al een heel mooi doel."