Ga naar de inhoud
800.000 Nederlanders

Leven onder de armoedegrens: 'Ik vraag me soms af: hoe ga ik dit overleven?'

Lot en Nasrien leven in armoede Beeld © Editie N

Meer dan 800.000 Nederlanders leven onder de armoedegrens. En dat aantal loopt op: volgend jaar gaat het volgens het Centraal Planbureau al om een miljoen mensen. Wat kun je allemaal wel en niet als je in armoede leeft? "Als ik mijn kleinkinderen een ijsje kan geven, is dat echt luxe."

De 45-jarige Nasrien Nasibdar leeft al 24 jaar in armoede. Samen met haar vier kinderen woont ze in een klein appartement in Rotterdam. Haar weekbudget schommelt rond de 100 euro. "Ik heb een betaalde baan. Mensen denken dat je dan niet in armoede kan leven, maar niets is minder waar."

Slapeloze nachten

Niet alleen financieel, maar ook emotioneel levert het haar veel stress op. "Ik heb veel verdriet en slapeloze nachten gehad. Ik heb me vaak afgevraagd: hoe ga ik overleven?"

Nasrien vindt de situatie het ergst voor haar kinderen. "Het is pijnlijk om hen te zien strijden in deze situatie. Ze hebben frustraties en zijn ook gepest. Kinderen zeiden: heeft je moeder weer bij de prullenbakken geshopt? Ze willen genieten, maar worden buitengesloten door de samenleving."

Centraal
Lees ook:
Centraal Planbureau: in 2024 meer mensen onder armoedegrens

Lot Spapens kan erover meepraten. Ze zit in de schuldsanering en kan door een lichamelijke aandoening niet werken. "Ik heb een weekbudget van 70 euro. Daar moet ik alles van doen: boodschappen, tanken, roken", vertelt ze aan Editie NL.

Het leidt ertoe dat ze veel thuis zit. "Ik kan niets betalen. Een vakantie naar Spanje of dagje naar de Efteling zit er niet in. Naar de stad om kleding te kopen ook niet. Als ik mijn kleinkinderen een ijsje wil geven, moet ik dat eerst plannen. Dat is echt luxe."

Ze heeft het gevoel dat ze niet meer kan deelnemen aan de maatschappij. "Je kan niet met je vrienden op stap, naar de film of uit eten. Ik moet de keuze maken: heb ik nieuwe onderbroeken nodig of kan ik iets leuks doen? Dan kies je er toch voor om thuis te blijven. Je doet niet meer mee."

Wat is de armoedegrens?

Er zijn verschillende definities van de armoedegrens, weet Ruud Muffels, emeritus-hoogleraar sociale zekerheid. "Je hebt de absolute armoedegrens. Daarbij kijken we naar wat nodig is om niet van de honger om te komen", vertelt hij aan Editie NL.

In Nederland hanteren we daarentegen de relatieve armoedegrens. "Mensen die leven boven deze grens kunnen hier een minimale levensstandaard handhaven. Daar horen ook een korte vakantie en het lezen van de krant bij. Dingen die in deze samenleving als minimaal worden beschouwd."

Armoedegrens

De armoedegrens voor een eenpersoonshuishouden is dit jaar vastgesteld op 1508 euro per maand. Volgend jaar ligt die grens hoger, namelijk op 1573 euro.

Bron: CPB

Daarnaast spelen sociale netwerken mee. "Mensen moeten kunnen participeren in de maatschappij. Ook dat kost geld. Je wil bijvoorbeeld af en toe bezoek kunnen ontvangen", zegt Muffels.

Sociale isolatie

Leven onder de relatieve armoedegrens kan grote gevolgen hebben. "Bijvoorbeeld sociale isolatie en uitsluiting. Dat kan weer leiden tot een slechtere mentale gezondheid en uiteindelijk zelfs tot criminaliteit. Dus het is belangrijk om te zorgen dat mensen mee kunnen doen."

Nasrien merkt dat er nog veel onwetendheid heerst over het onderwerp. Daarom zet ze zich in voor vrijwilligersprojecten en stichting SIRE. "Er moet over gepraat worden. We zien Nederland als rijk land, maar ieder land heeft toch zo zijn armoede." Er heerst volgens haar te veel het idee dat iedereen zelfredzaamheid moet zijn. "We hebben elkaar nodig."