Ga naar de inhoud
Matterhorn mag niet meer

Iconische berg verdwijnt van Toblerone, maar minder worden er niet verkocht

De Matterhorn in Zwitserland Beeld © Robbie Kammeijer

Een chocoladeliefhebber zal er waarschijnlijk geen stukje minder om eten: de herkenbare Matterhorn berg verdwijnt van de Tobleronereep. Door strenge wetgeving in Zwitserland mag het merk de afbeelding niet meer gebruiken en zal deze vervangen door een andere willekeurige berg. Is dit erg voor het merk Toblerone? "Dit overleven ze wel."

Omdat een deel van de chocolade van de driehoekjesreep niet meer in Zwitserland wordt gemaakt, moet de Zwitserse berg van de verpakking worden gehaald.

Niet
Lees ook:
Niet Zwitsers genoeg: Matterhorn mag niet meer op verpakking Toblerone

Joeri Jansen, creatief directeur van Roorda Reclamebureau, denkt niet dat het merk dit echt zal voelen. "Een merk bestaat uit veel onderdelen", zegt hij tegen Editie NL. "Zo heeft een logo een bepaald lettertype, een bepaalde kleur en vaak een bepaalde afbeelding." In het geval van Toblerone is de Matterhorn de afbeelding. "De chocoladefabrikant heeft een heel herkenbaar product gemaakt. Dat komt door de vorm, maar ook door de berg die op de verpakking staat. Een klant heeft bepaalde associaties met deze onderdelen."

'Vorm grootste associatie met merk'

Maar als een van deze onderdelen wegvalt blijven de andere kenmerken nog wel bestaan. "In het geval van Toblerone is het dus onder andere de berg die men herkent, maar ook de vorm, de letters en de kleur. Ongeveer 15 procent van de associaties met Toblerone hebben te maken met alleen berg. Voor het merk zelf is het fijn dat ze de vorm niet hoeven aan te passen want dit is de grootste associatie die men heeft met het merk."

Hij denkt dat het merk deze aanpassing wel zal doorstaan. "Ik denk dat het niet heel erg is voor Toblerone, dat de berg moet verdwijnen. Alle onderdelen van het merk zijn sterk, dus dit overleven ze wel. Ik zou zelf gewoon een plaatje van de chocola zelf erop doen, het driehoekige chocolaatje is de oplossing denk ik."