Ga naar de inhoud
F1 van start

Formule 1 kleurt zwart: 'Ongeverfde auto is sneller'

Alfa Romeo 2023 (links) en 2022 (rechts) Beeld © Getty Images

Afgelopen weekend is de F1 weer van start gegaan. Alle nieuwe Formule 1-auto's kwamen bij elkaar op het circuit van Bahrein. Wat kenners opviel, was dat bijna alle raceauto's veel zwarte accenten hebben. En dat is blijkbaar niet omdat het er stoer uitziet, maar omdat een zwarte auto sneller is dan een gekleurde auto. "Zwarte auto's hebben minder verf en daardoor minder gewicht."

Mercedes is 'Back in Black' zoals ze hun auto zelf presenteerden een maand geleden. Een jaar geleden reed Lewis Hamilton nog in een grijze auto, dit jaar weer in een zwarte.

Ook de auto's van Alfa Romeo en McLaren zijn een stuk zwarter dan voorgaande jaren.

 

Volgens F1-kenner Allard  Kalff is het niet gek dat de auto's zwart zijn. "De auto's zijn zwart omdat ze niet geverfd zijn", vertelt hij tegen Editie NL. "De teams doen dat om de auto's zo licht mogelijk te houden. Verf geeft extra gewicht aan een auto en dat is niet bevorderlijk voor de snelheid van de wagen."

Ook al is het niet veel, een laagje verf scheelt toch weer in gewicht. Kalff ziet dat F1-teams hun auto's al langer steeds zwarter maken. "Toch lijkt het nu populairder dan ooit. Het scheelt geen tientallen kilo's maar alle kleine beetjes helpen."

Max
Lees ook:
Max Verstappen maakt vliegende start op pittig Bahrein-circuit

Volgens de FIA moet een racewagen minimaal 798 kilo wegen. De fabrikanten doen er alles aan om hier zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

Lichter

De kleurkeuze kan volgens William Kolen, verfadviseur bij Van Es verf in Tilburg zeker invloed hebben op het gewicht van de auto. "De grondstoffen voor zwart zijn minder zwaar dan de grondstoffen voor witte verf", vertelt hij tegen Editie NL. "Zo weegt een liter witte verf tussen de 1400 en 1600 gram. Een liter zwarte verf weegt slechts tussen de 920 en 980 gram."

Hoewel hij denkt dat de F1-teams niet veel zwarte verf gebruiken. "Het zwart dat je ziet is meestal geen verf maar de kleur van het carbon. Al is de Mercedes wel gespoten, dat kun je wel zien."

Ook de kleuren blauw waar Max Verstappen in rijdt en groen zijn volgens hem lichter dan wit. "Oranje en geel zijn dan weer net zo zwaar als de kleur wit." Toch wordt er bij personenauto's vaak gebruik gemaakt van wit, en zijn alle DHL-voertuigen en ambulances geel. "Geel valt op en daarom willen mensen hun auto vaak geel hebben."

Van
Lees ook:
Van je auto een cabriolet maken, mag dat?

Maar niet alleen de kleur van de auto heeft invloed op het gewicht. Moderne auto's zitten vol technische snufjes die hem zwaarder maken weet technisch vlogger Master Milo. "Denk daarbij aan de veiligheid en luxe die moderne auto's bieden. Ze hebben vaak dikke bekleding en uitgebreide airbags."

Ook de techniek zorgt voor extra gewicht. "Elektrische auto's zijn zwaarder dan benzine auto's omdat de accu's van deze auto's heel zijn. Een hybride auto is het zwaarst omdat deze een benzinemotor én accu heeft." En hoe zwaarder een auto is, hoe meer hij verbruikt. "De normale autorijder is er dus ook bij gebaat om een lichte auto te hebben."