Ga naar de inhoud
Import Oekraïne

Ondanks verbod in EU eten we (ongemerkt) meer legbatterij-eieren

In een legbatterij leven soms wel 22 kippen op één vierkante meter. Beeld © ANP

Ongemerkt zijn Nederlanders veel meer eieren afkomstig van legbatterijen gaan eten. Ze worden niet los verkocht in de supermarkt, maar zitten in bijvoorbeeld pasta, koekjes, mayonaise en andere sauzen. Dat terwijl er in de Europese Unie al meer dan tien jaar een verbod geldt op de beruchte, dieronvriendelijke legbatterij.

Hoewel er in de EU dus al jaren een verbod geldt, zijn legbatterijen in Oekraïne, dat geen lid is van de EU, nog heel normaal. Het importeren van eieren die daarvandaan komen is sinds de oorlog een stuk goedkoper geworden, omdat de EU het invoertarief voor Oekraïne afschafte als steunmaatregel.

Vervijfvoudiging

Dat heeft ertoe geleid dat de import van Oekraïense legbatterij-eieren het afgelopen jaar vervijfvoudigde. "Er is altijd wel een bepaalde import van buiten de EU. Maar we zien hier nu echt een enorme toename van eieren die wij in Europa niet mogen produceren", zegt Kees de Jong van LTO Nederland tegen Editie NL.

Legbatterijen

In EU-landen mogen per vierkante meter stal nog maar 9 kippen staan. In een legbatterij leven soms wel 22 kippen op één vierkante meter.

Bron: Dierenbescherming/WUR

"Daar hebben wij grote moeite mee", gaat hij verder. "We hebben hier afgesproken dat we die eieren uitfaseren, en nu komen ze alsnog via de achterdeur binnen. We begrijpen dat we de bevolking van Oekraïne moeten steunen, maar deze eierenstroom is afkomstig van enkele enorme multinationals. Dat is toch niet de bedoeling."

Groot
Lees ook:
Groot tekort aan eieren in Nieuw-Zeeland maar 'neem alsjeblieft geen kip'

Bovendien concurreren de 'kooieieren' – zoals de eieren uit legbatterijen worden genoemd – met onze eigen, duurdere exemplaren. "Als dit zo doorgaat vrezen wij dat het verdienmodel van de Nederlandse en Europese veehouders onderuit wordt gehaald", zegt De Jong.

Verwerkt in producten

Het gaat niet om de losse eieren in die in eierdozen in de supermarkt staan. "Het tafelei is een Nederlands product", benadrukt De Jong. "De kooieieren worden gebruikt voor producten waar ei 'onzichtbaar' in verwerkt is, zoals koekjes, chocolade en pizza's."

Maar hoe weet je wanneer er in een product kooieieren zitten of niet? "Het grootste risico loop je als er op de verpakking alleen 'eieren' staat, zonder verdere specificatie", vertelt Paulien van der Geest, strategisch communicatieadviseur bij Milieu Centraal. "Dat is een heel vage beschrijving. Wij gaan er dan eigenlijk al vanuit dat het gaat om kooieieren. Dat zouden dan eieren uit een legbatterij in Oekraïne kunnen zijn." 

Als er scharrelei of biologisch ei op de verpakking staat, dan klopt dat volgens haar meestal wel. "Die zijn natuurlijk ook duurder, want je kiest voor diervriendelijke eieren."