Maak een gat in de dijk zodat het Friese dorpje Holwerd, dat net onder Ameland ligt, aan zee komt te liggen. Die oproep doen initiatiefnemers uit het dorp in de hoop het weer aantrekkelijk te maken voor (nieuwe) bewoners.
Holwerd telt ruim 1500 inwoners, maar is volgens initiatiefnemer Marco Verbeek al sinds 2013 een krimpdorp. "Het ging toen, en gaat nog steeds, niet de goede kant op", zegt hij tegen Editie NL. "Er staan nog veel woningen te koop. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en dit plan bedacht. "

Het plan is om de Waddenzee met het dorp te verbinden. "Zo krijgen we een binnenzee met eb en vloed. Voor de natuur is dat ook interessant, omdat zout water dan zoet water ontmoet."
Dit moet niet alleen de leefbaarheid verbeteren, maar als badplaats ook de plaatselijke economie stimuleren. "Toerisme wordt straks de belangrijkste drijfveer om de leefbaarheid te bevorderen. Daardoor zullen de voorzieningen hier behouden blijven, en kunnen er zelfs nieuwe gelegenheden bijkomen."
Krimpdorp
Een dijkdoorbraak: gaat dat de oplossing zijn om van een krimpdorp weer een groeidorp te maken? Volgens citymarketingdeskundige Carlijn Leenders is het zo simpel niet. "Een van de doelstellingen in Holwerd is om te profiteren van de toeristen die naar Ameland gaan, maar dat lijkt me een ambitieus plan. Mensen hebben vaak niet de neiging om een uitstapje te combineren met andere activiteiten", zegt ze tegen Editie NL.
"Als je een weekend naar Ameland gaat, is het lastig om dat met andere bestemmingen te combineren. Een deel van de toeristen zou wel een nachtje willen blijven, maar het grootste deel niet", verwacht ze. "Als het plan doorgaat, dan denk ik eerder dat Holwerd aan zee ernaar moet streven een eigen bestemming te worden, voor een ander type toerist met andere interesses."

Een ander deel van het plan was om bij Holwerd een jachthaven te realiseren, omdat waterrecreanten veel geld uitgeven ten opzichte van andere recreanten. "De Waddenzee zou daarbij een interessante plek kunnen zijn. Maar die plannen lijken vooralsnog niet door te gaan. Nu wordt het gebied rond Holwerd mogelijk een natuurgebied wat op toeristisch vlak een stuk minder interessant is."
Een oplossing tegen het krimpen is het volgens haar ook niet. "Holwerd krimpt omdat jongeren wegtrekken. Een natuurgebied zal er niet voor zorgen dat jongeren blijven." Ook betekent een natuurgebied niet bepaald 'kassa' voor de middenstand, denkt ze. "De Oostvaardersplassen bijvoorbeeld trekken wel veel mensen aan, maar natuurminnende bezoekers zijn niet diegenen die de stad leegkopen."
Achter de dijk
Ze benadrukt dat het niet alleen vanuit economisch oogpunt moet worden bekeken. "Het doel van 'Holwerd aan zee' is om economische en ecologische waarde te creëren, waarbij meestal vooral het eerste interessant gevonden wordt. Toeristen stimuleren immers de economie. In het hele toeristische beleid in Nederland kijken we tegenwoordig verder dan alleen de economische meerwaarde, het gaat ook bijvoorbeeld ook om maatschappelijke meerwaarde en voorzieningenniveau."
Toch ziet ze wel voordelen van het plan. "Ook zou het een mooie plek zijn om de Waddenzeekust te beleven. Die kust ligt vaak achter een dijk en is amper ontwikkeld voor bezoek. Juist op de plekken waar je achter de dijk kunt, of waar de dijk is doorgebroken, is het interessant, denk bijvoorbeeld aan het Lauwersmeer."