Ga naar de inhoud
Uiteindelijk weggestuurd

Orgel speelt urenlang Oekraïens volkslied voor Russische ambassade

De orgel voor de ambassade Beeld © Teun Castelein

Vandaag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Kunstenaar Teun Castelein besloot voor de gelegenheid voor de deur van de Russische ambassade het Oekraïense volkslied af te spelen op een orgel. Uiteindelijk werd hij weggestuurd, maar dat maakt hem weinig uit. "Het is op Twitter zelfs gedeeld door een lid van het team van Zelenski."

Om acht uur stond Teun vanmorgen voor de Russische ambassade in Den Haag. Hij was daar samen met Fabian, de orgelman die hij inschakelde om hem te helpen bij zijn plan om de hele dag het Oekraïense volkslied te spelen. "De oorlog raakt mij. En als kunstenaar wilde ik daar graag iets mee doen", vertelt hij aan Editie NL.

Hij was op alles voorbereid. "Het is een ludieke actie, je houdt er rekening mee dat mensen boos worden." Toch zijn vooral de warme reacties hem bijgebleven. "Er kwam een mars langs van Oekraïners en sympathisanten. Zij mochten niet stilstaan, maar begonnen wel spontaan uit volle borst het volkslied mee te zingen. Dat riep veel emotie bij me op. Het was echt ontroerend."

Deze
Lees ook:
Deze reportages in Oekraïne en Rusland maakten de meeste indruk op onze correspondenten

Ze hebben er tot twee uur 's middags gestaan. "Je kan je voorstellen dat ik het volkslied inmiddels van voor naar achter ken", lacht hij. Daarna werd hij weggestuurd door de politie, die volgens Teun was ingeschakeld door de ambassade.

Hij kijkt desondanks tevreden op zijn actie terug. "Uiteindelijk zag ik dat onze actie zelfs op Twitter is gedeeld door een lid van het team van Zelenski. Het doet me goed dat het blijkbaar zelfs hen ontroerd heeft."