Ga naar de inhoud
OMT-advies

Besmet met corona, maar toch gewoon naar je werk? 'Went snel'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Besmet met corona naar je werk. Het voelt misschien een beetje onwennig, maar als het aan het OMT ligt dan moet het gewoon kunnen. Het adviesorgaan raadt het kabinet aan om alle coronamaatregelen los te laten, en het coronavirus voortaan niet anders te behandelen dan de griep. Maar is het geaccepteerd om straks met corona naar je werk te gaan?

Volgens het OMT is corona geen pandemie meer. Het virus is nu endemisch, en dat betekent dat het bij het dagelijkse leven hoort. We hebben genoeg immuniteit opgebouwd, waardoor het virus geen grote schade meer aanricht.

Als we inderdaad alle maatregelen loslaten, betekent het dat zorgmedewerkers geen mondkapje meer op hoeven, je geen zelftest meer hoeft te doen bij klachten en je niet in quarantaine hoeft bij een besmetting. Je mag dus overal naartoe als je corona hebt. Ook naar je werk.

Even wennen

Dat kan best even wennen zijn, denkt gedragspsycholoog Dirkje van der Ven. "Per persoon zal verschillen hoe erover gedacht wordt. Sommige mensen hadden de regels al een beetje losgelaten. Door de eerdere versoepelingen konden ze naar zichzelf verantwoorden dat dat oké was." 

Testen
Lees ook:
Testen en thuisblijven bij corona niet langer nodig, adviseert OMT

Voor anderen zal in het begin nog lastig zijn. "De afgelopen jaren is er zo ingeprent dat het virus een gevaar is voor de samenleving. We hebben er juist alles aan gedaan om elkaar niet ziek te maken."

Naar de achtergrond

Toch zal het wennen aan 'het nieuwe normaal' snel gaan, vermoedt arbeidspsycholoog Flores van Emmerik. "Mensen hebben het vermogen om snel te kunnen wennen aan zo'n nieuwe werkelijkheid", vertelt hij aan Editie NL. "Het onderwerp corona zal als gespreksonderwerp steeds meer naar de achtergrond verdwijnen."

Dat gebeurt nu al steeds meer, ziet hij. "Er zijn beroepsgroepen waar het woord corona al niet meer in de vocabulaire voorkomt. Allang test niet iedereen zich meer bij klachten. We zijn er nu al 75 procent aan gewend dat er soms mensen op werk zijn die dat niet doen. Het zal niet lang duren voordat dat 100 procent is. Dan zal het geen thema meer zijn", denkt Van Emmerik.

Bewust

Toch denkt hij dat we meer blijven thuiswerken bij klachten dan we voor de coronacrisis deden. "We zijn ons meer bewust van het feit dat we elkaar kunnen aansteken: of dat nu met corona of met griep is. Dus ik denk dat we bij klachten, voor welk virus dan ook, alsnog sneller thuisblijven."