Ga naar de inhoud
Astrid Kersseboom verslapen

Zo voorkom je dat je je verslaapt als je vroeg moet opstaan

Robbie Kammeijer presenteert het Ontbijtnieuws op RTL 4 Beeld © RTL/Tom Cornelissen

Vroeg opstaan: het is niet altijd eenvoudig. Zélfs niet als je het elke werkdag doet. Dat bewees Astrid Kersseboom toen zij zich vanmorgen versliep en daardoor niet op tijd bij haar eigen radio-uitzending was. Hoe voorkom je dat je door je wekker heen slaapt? "Op tijd naar bed is de grootste uitdaging."

Het NOS Radio 1 Journaal, dat van 6.00 tot 9.30 uur duurt, werd vanmorgen het eerste uur gepresenteerd door nieuwslezer Catrien Straatman. Om iets voor 7.00 uur kwam Kersseboom de studio binnen. Verslapen, zo vertelde ze. "Ik snap nog niet hoe het gebeurd is, want mijn wekker stond gewoon en mijn telefoon lag naast mijn oor." Ook toen de redactie haar belde is ze van het trillen van haar telefoon niet wakker geworden.

Wekkers

Tv-presentator Robbie Kammeijer kan zich goed voorstellen hoe erg Kersseboom geschrokken moet zijn toen ze vanmorgen wakker werd. Hij moet zelf elke ochtend om 4.00 uur in de auto zitten om op tijd in Hilversum te zijn voor het Ontbijtnieuws. "Ik doe dit werk nu een half jaar en gelukkig heb ik me nog nooit verslapen", vertelt hij aan Editie NL.

Astrid
Lees ook:
Astrid Kersseboom verslapen voor NOS Radio 1 Journaal

Kammeijer gaat meestal rond 21.00 uur naar bed en stelt dan drie wekkers in op zijn telefoon. De eerste gaat om 3.24 uur. "Voor mij zit de grootste uitdaging 'm in het op tijd naar bed gaan. Ik moet 's avonds een ruggengraat hebben. Dan lukt het wel om 's ochtends op te staan. Zo niet, dan wordt het een worsteling."

Te weinig slaap

Zorgen dat je genoeg nachtrust krijgt is ook volgens arts-somnoloog Sebastiaan Overeem het belangrijkst als je wil voorkomen dat je je verslaapt. "Je zal er versteld van staan hoeveel mensen minder slapen dan ze eigenlijk nodig hebben. En als je elke nacht een beetje te weinig slaapt, stapelt dat zich op."

3
Lees ook:
3 redenen waarom je altijd in een koude slaapkamer zou moeten slapen

Ook helpt het om je biologische klok in het gareel te houden door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. "Blootstelling aan licht in de ochtend kan ook effectief zijn." Daarnaast kun je kiezen voor een wekker die extra prikkels geeft, bijvoorbeeld eentje die licht schijnt. "Ik heb een patiënt gehad die zelfs gebruik maakte van een versterkte geluidsinstallatie."

Wakker bellen

Kammeijer hoopt dat verslapen hem nooit zal overkomen. "Elke minuut voorbereidingstijd heb ik nodig." Mocht het toch een keer gebeuren, dan hoopt hij in ieder geval wakker gebeld te worden. "Ik zet mijn telefoon 's nachts op 'Niet storen', maar heb ingesteld dat hij wél afgaat als de eindredacteur van het Ontbijtnieuws belt."

Of hij nog een tip heeft voor Astrid Kersseboom? "Misschien nog een wekker erbij kopen. Zelf overweeg ik al een half jaar om ook een analoge radiowekker aan de andere kant van mijn slaapkamer te zetten. Na dit verhaal denk ik: misschien heb ik 'm toch echt nodig."