Ga naar de inhoud
Belasting

Zalm steeds duurder: zijn er alternatieven?

Anissa Saouti gaat de zalm in haar gerechten vervangen voor andere vis Beeld © Editie NL

Ons stukje zalm wordt alsmaar duurder. Het afgelopen jaar stegen de prijzen al tot recordhoogte, en waarschijnlijk zullen ze in 2023 flink doorstijgen. Kunnen we zalm vervangen door een vergelijkbare vissoort?

In 2022 kostte een kilo zalmfilet gemiddeld tussen de 20 en 25 euro. Tegenwoordig betaal je voor een kilo zalmfilet tussen de 40 en 45 euro. "De wereldwijde vraag is gestegen en productie van kweekzalm groeit niet genoeg mee", vertelt Ruud van Diermen van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten aan Editie NL.

En de prijs gaat nog meer oplopen, want Noorwegen verhoogt z'n belasting op zalm tot 40 procent. Deze accijns is bedoeld om overproductie te voorkomen en de kwaliteit van de vis te waarborgen.

Een
Lees ook:
Een kleurrijke pokébowl met zalm en avocadoroos

Anissa Saouti van vishandel Theo Muys in Zwolle merkt veel van de gestegen prijzen. "De prijzen werden al hoger door de gestegen olieprijzen, gas en licht sinds de oorlog in Oekraïne. En nu ook nog die belasting."

Dat terwijl zalm ontzettend populair is. "Mensen gebruiken het voor van alles. Pizza's, pokébowls, wraps, burrito's, quiche, roerbak- en ovengerechten, noem het maar op."

Populaire vis

Als we kijken naar de meest gegeten vis in Nederland is de zalm het populairst, respectievelijk gevolgd door tonijn, haring, kabeljauw en mosselen.

Bron: Nederlands Visbureau

Een reden voor Saouti om de zalm in de gerechten van haar viszaak te vervangen. "Bijvoorbeeld door botervis. Dat is gewoon wit, maar qua smaak en vettigheid wel vergelijkbaar met zalm."

Er is nog een alternatief, zegt Van Diermen. "Je kunt het bijvoorbeeld vervangen door zalmforel. Dat is minder vet, maar lijkt er wel op."