Ga naar de inhoud
Diefstal neemt toe

Winkeldief gek op zelfscankassa: 'Genoeg maatregelen die je kan nemen'

Beeld © Editie NL

Het aantal winkeldiefstallen is het afgelopen jaar met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Volgens deskundigen zou de toegenomen populariteit van de zelfscankassa hier een aandeel in hebben. Wat kunnen supermarkten hiertegen doen?

Dat winkeldiefstal zo is toegenomen is volgens retaildeskundige Eelco Hos niet één op één toe te schrijven aan de opkomst van de zelfscankassa maar het heeft volgens hem absoluut een relatie. "Er is ook wel onderzoek dat het onderbouwt", zegt hij tegen Editie NL.

Zelfscannen:
Lees ook:
Zelfscannen: geen lagere kosten, wel gemak voor de klant

De laatste jaren zijn er steeds meer supermarkten met zelfscankassa's. Niet alleen Albert Heijn heeft ze, maar ook bij Lidl, Jumbo, Action en Kruidvat kan er zelf gescand worden. "Er is een serieus personeelstekort en de zelfscankassa is een prima manier om dat tekort op te lossen. Daarnaast blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek dat winkels met een zelfscankassa veel hoger scoren. Wachten in de rij voor de kassa is namelijk nog steeds een grote ergernis voor veel mensen."

Kar wegen

Toch hoeft het toegenomen aantal diefstallen niet het einde van de zelfscankassa te betekenen. "Er zijn genoeg middelen die je kan inzetten tegen diefstal", gaat Hos verder. "Artificial Intelligence wordt belangrijk om bijvoorbeeld patronen te herkennen. Het is namelijk gek als iemand drie soorten groenten in het mandje heeft zitten die allemaal niet duurder zijn dan 10 cent." Dat zou een computer kunnen herkennen.

"Je kan ook een kar wegen en vergelijken met hoeveel producten er in de kar zouden moeten zitten. En je kan het steekproefmechanisme opschroeven."

Reacties supermarkten

Supermarktketen Albert Heijn gaat extra maatregelen nemen tegen het toegenomen aantal winkeldiefstallen. "Helaas hebben wij, net als andere winkels in Nederland, te maken met diefstal. We zien dat het aantal diefstallen de afgelopen periode is toegenomen", laat woordvoerder Anoesjka Aspeslagh aan Editie NL weten. "We nemen extra maatregelen, o.a. bij zelfscan, om diefstal terug te dringen. Dat doen we op uiteenlopende manieren, in de winkel zelf en in samenwerking met gemeente en politie."

Jumbo Supermarkten en Lidl Nederland laten aan Editie NL weten niet in te willen gaan op dit onderwerp.