Ga naar de inhoud
Tegen betaling

Iedereen straks een blauw vinkje? 'Het wordt een statussymbool'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Iemand die een blauw vinkje achter zijn of haar social media-account heeft staan is waarschijnlijk een bekendheid of een hoge pief. Maar voor hoelang nog? Na Twitter kunnen straks de gebruikers van Facebook en Instagram ook betalen om een blauw vinkje te krijgen. Als iedereen straks een blauw vinkje kan krijgen, heeft het dan nog zin?

Een politicus, een bekende modeblogger of nieuwssite. Een account met een blauw vinkje van Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, is gecontroleerd door de verstrekker en de persoon of instantie achter het account is 'echt'.

Facebook
Lees ook:
Facebook en Instagram vragen ook geld voor blauw vinkje

Voor ongeveer een tientje per maand kan straks iedereen een geverifieerd account krijgen voor zowel Twitter, Facebook en Instagram. Internetdeskundige Danny Mekić vindt het geen goede ontwikkeling. "Wie een echt vinkje kreeg was voorheen best willekeurig. Het was niet duidelijk wanneer je iemand precies genoeg volgers had", zegt hij tegen Editie NL. "Straks krijg je een vinkje als je een dikke portemonnee hebt. Het vinkje wordt zo een statussymbool."

Nepaccounts

Thijs Pepping, die onderzoek doet naar nepnieuws vindt het niet per se een slechte ontwikkeling. "We krijgen steeds meer nepaccounts die steeds realistischer zijn", zegt hij tegen Editie NL. "Er wordt steeds meer geautomatiseerd en alles wordt steeds echter."

Elon
Lees ook:
Elon Musk wil pas 'eind dit jaar' nieuwe ceo voor Twitter vinden

Geverifieerde accounts kunnen een oplossing zijn mits de uitvoering goed is. "Want een bot kan ook gaan betalen", een account dat bijvoorbeeld nepnieuws verspreidt kan zo ook tegen betaling een vinkje krijgen. "Ik denk dat een groot deel van de bots geen vinkje gaat krijgen maar ik ben sceptisch."

Daarnaast vindt hij het krom dat je nu dus moet gaan betalen om aan te tonen dat je zegt wie je bent. "Op deze manier wordt het een privilege om aan te tonen dat je echt bent. Daar wil ik niet voor betalen."